НАЙ-НОВИ:

Дали и кога България ще въведе еврото?

Дали и кога България ще въведе еврото? Влизането на страната ни в еврозоната може да бъде ускорено по геополитически причини, но има съмнение дали това ще е от полза.
В съседна Румъния смятат, че е по-важно местните доходи да стигнат западните.

На всеки две години Еврокомисията и ЕЦБ проверяват докъде са стигнали с подготовката онези страни, които желаят да се присъединят към еврозоната. Въпросните страни трябва да изпълняват т.нар. критерии за конвергентност. Тези критерии гарантират, че дадена държава е готова да приеме еврото и че присъединяването ѝ към еврозоната няма да застраши самата държава или еврозоната като цяло.

До момента тези критерии не се изпълняват от нито една от седемте страни-кандидатки – България, Румъния, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша и Швеция. Знае се, че някои от страните, което вече членуват в еврозоната, също не изпълняват критериите за конвергентност. Или както призна еврокомисарят по финансите Пиер Московиси: „Проблемът на еврозоната днес се състои в това, че тя не осигурява конвергенцията в страните-членки“.

[ad id=“222969″]

Според Пиер Московиси, би трябвало всички страни-членки на ЕС да въведат еврото по възможност най-късно до 2025 година. Това звучи успокоително за страните-кандидатки, защото очакват съвсем конкретни финансови помощи за присъединяването си към еврозоната.

Но и в трите югоизточноевропейски държави България, Румъния и Хърватия подкрепата за въвеждането на еврото продължава да спада. Въпреки това целта остава непроменена.

София иска да влезе в „чакалнята” през 2018

„Темата е много важна за нас“, каза българската външна министърка Екатерина Захариева. Тя посочва, че България е сред малкото кандидатки за еврозоната, които вече изпълняват критериите за конвергенция. Българското правителство очаква през 2018 страната да влезе в „чакалнята“ на еврозоната, т.е. да бъде включена в т.нар. ЕRM-2 (European Exchange Rate Mechanism )

Важно условие за въвеждането на еврото е страната да е престояла поне 2 години в тази чакалня и да е издържала без проблеми това изпитание. По време на посещението си в Берлин тези дни, българската външна министърка заяви още, че в този смисъл България ще разчита и на подкрепа от страна на Германия.

Източник: dir.bg Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови