„Да, България“ наказа Мустафа Емин заради случая в „Пирогов“

"Да, България" наказа Мустафа Емин заради случая в "Пирогов"

Националната контролна комисия на партия „Да, България” наложи наказание “предупреждение за изключване” на своя член Мустафа Емин за инцидента на 28 август в спешната болница “Пирогов”.

Заради него той вече подаде оставка като съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев с мотива, че иска да спре атаките срещу правителството.

В края на миналия месец медицинска сестра от „Пирогов“ написа във Фейсбук, че Емин е злоупотребил със служебното си положение, докато е бил в детска травматология с детето си и се е държал арогантно. Той отрече тези твърдения и поиска проверка по случая.

За проверка от здравното министерство настоя и Тагарев. Такава беше извършена и от болницата. В нея обаче се казваше само, че медицинските специалисти са спазили служебните си задължения, но не беше споменато нищо за държанието на Емин.

Проверка започна и „Да, България“, като тогава той съобщи, че ще „замрази“ участието си в Националния съвет на партията „, за да бъде тя безпристрастна.

Решението за наказанието му е взето от членовете на комисията след обстойно проучване на фактите, изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Емин, който е дал обстойни обяснения, се казва в официалното съобщение на партията.

Единодушно (7/7) членовете на комисията са преценили, че той нарушава два члена от устава на партията:

  1. направените от г-н Мустафа Емин пред служители на болницата референции към връзките му с изпълнителната власт представляват нарушение на заложената в Устава цел на партия “Да, България” за институционално укрепване вместо политически произвол;
  2. поведението на г-н Мустафа Емин в болницата и приносът му към поддържане на случката във фокуса на общественото внимание са допринесли за уронване на престижа на организацията в съчетание с огромното медийно внимание и разразилите се спорове в социалните мрежи, почиващи на частична информация или предположения.

Според комисията последващото поведение на Емин показва липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан.

Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. Комисията намира това за утежняващо отговорността обстоятелство, се казва още в съобщението на „Да, България“.

Възможните наказания са забележка, предупреждение за изключване, изключване.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 22 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)