„Да се провреш под дъгата” в Старозагорския театър се отлага

Предвиденото за тази вечер представление на пиесата „Да се провреш под дъгата“ по Георги Марков се отлага да 14-ти декември, съобщиха от театъра.

С пиесата „Да се провреш под дъгата“ на известния български дисидент Георги Марков вдигна завесата си старозагорският драматичен театър „Гео Милев“  на 13-ти септември, припомнят почитетели на Мелпомена.

Георги Марков е значима фигура в новата българска литература както с живия си, непринуден стил, така и със смелостта да пише за теми, които са „болни” във всички времена и при всяка власт. Той не се страхува да нарича нещата с истинските им имена. Дълбае дълбоко в душите на своите герои и открива както амбиции, продажност и страхове, така и нежност и неугасим стремеж към красотата.

Всичко това с пълна сила важи за пиесата „Да се провреш под дъгата”, поставяна на сцена заради своята актуалност и спирана от комунистическата цензура пак по същата причина. Героите, изправени на ръба на смъртта, се вкопчват в живота, всеки по свой начин. Един се опитва да си купи с пари още малко време, друг – да постигне мир чрез философията, трети иска да открие опора в изкуството… Крехкото равновесие в малкото им общество е взривено, когато сред тях се озовава…

Преди 54 години поставят и спешно спират пиесата на Георги Марков „Да се провреш под дъгата“

Дали красотата ще спаси душите им? Възможно ли е да се провреш под дъгата и да преминеш в съвършен свят на благородство и светлина?

Из „Задочни репортажи…“ на Георги Марков: Къде си, скъпи цензоре?

 

 


image0 (9K)