„Да си поеме отговорност.“ Борисов предложи на Слави Трифонов да го подкрепи с „10 дежурни депутати“

Министър-председателят Бойко Борисов призова партиите, които влизат в парламента и обявиха, че няма да работят с ГЕРБ, да „поемат отговорност“ и да съставят правителство.

„Колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност“, каза Борисов по време на заседание на Министерския съвет в сряда.

„Най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри, това е сложна задача, да не дезертират. Да не се оправдават, че не им достигат гласове.“

Борисов предложи подкрепа за съставяне на кабинет с мандат на партията на Трифонов „Има такъв народ“ с „10 дежурни депутати“.

„Ако толкова им е нужно за нещо, готов съм да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление, аз обичам държавата“, каза той.

ГЕРБ получи най-много гласове на парламентарните избори в неделя, но недостатъчно за управляващо мнозинство. Останалите партии, които ще влязат в новия парламент предварително обявиха, че няма да участват в коалиция с ГЕРБ.

На изборите в неделя ГЕРБ получи 26.12% от гласовете, следвана от “Има такъв народ“ с 17.66%, “БСП за България“ с 15,01%, ДПС с 10.49%, “Демократична България“ с 9.45% и “Изправи се! Мутри, вън!“ с 4.72%.

Във вечерта на изборите Борисов предложи на останалите партии, които ще влязат в парламента, „мир“ и съставяне на експертно правителство. „Аз ви предлагам мир – да сложим експертите и да поемем отговорност до декември да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре“, каза тогава той.

В сряда Борисов каза, че нови избори не са решение и че противниците му трябва да съставят кабинет. „Ако не го направят, това означава, че те искат да хвърлят държавата в хаос и това показва, че не са способни да управляват“, каза още Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ ще направи предложение за кабинет, тъй като го дължи на избирателите си. „От заявките, които чувам, надали ще стане. След това те да се съберат и да си направят правителство. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме в по-лош вариант“, каза още Борисов.

Като възможно решение той предложи свикване на Велико народно събрание и въвеждане на мажоритарна избирателна система, както и приемане на промени в Конституцията, предложени от президента Румен Радев.

След началото на протестите през лятото на 2020 г. Борисов предложи свикване на Велико народно събрание и “рестарт на системата“ чрез промени в Конституцията. До това така и не се стигна, след като управляващите не събраха подкрепа в парламента.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!