“Да скъса с Делян Пеевски“. Ново сдружение очаква Доган „да поеме топката“ от Ердоган

Следващата седмица предстои да бъде обявена нова „алтернатива“ за участие на българските турци в изборите и тя ще бъде с дясна насоченост. Бившият член на ДПС и министър на земеделието Мехмед Дикме обясни нуждата от такова действие в случай, че ДПС „не се реформира и не тръгне по правилния път“. Това според него означава „скъсване“ с депутата с огромна икономическа и политическа власт Делян Пеевски. Според Дикме, обръщението на президента на Турция Реджеп Ердоган към ДПС е знак за подкрепа в тази посока.

В приветствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към националната конференция на ДПС има намек към почетния председател Ахмед Доган, че трябва „да скъса“ с депутата и медиен магнат Делян Пеевски и икономическото лоби в партията. Това коментира във вторник пред бТВ бившият земеделски министър (2001-2005) в кабинета на Симеон Сакскобургготски и бивш член на ДПС Мехмед Дикме.

„Ердоган подаде топката на Доган и предстои да видим как той ще я поеме. Ако сега топката е в Доган, той трябва да реши дали да скъса с Делян Пеевски и икономическото лоби в ДПС“, каза Дикме.

Във форума за първи път с поздравителен адрес се включи президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. Никога досега държавен ръководител на Турция не е поздравявал участниците в заседанието на висшия ръководен орган на партията, за която гласуват повечето етнически турци в страната. Нещо повече – на предишни форуми на партията президентът на Турция беше сравняван с диктатор.

I Проблемът „Пеевски“

Според коментара на Дикме репликата на почтения председател на ДПС Ахмед Доган, че „предстоят интересни времена“ би могла да се разчете като знак, че може да се съообрази с намека за отстраняване на Пеевски.

Пред Свободна Европа Мехмед Дикме каза, че Ердоган е намекнал още, че ДПС е капсулирана партия и трябва да се разгърне. “Това ще се случи ако ДПС направи възможно връщането в партията на Касим Дал и Лютви Местан например. И ако Доган успее да ограничи икономическото лоби, чийто изразител е Пеевски”. Дал беше зам.-председател, а Местан беше председател на ДПС. И двамата създадоха собствени партии след напускането, но и двете партии не успяха да привлекат значителни гласове сред турската общност.

Дикме обясни, че разривът между Ердоган и ДПС е настъпил най-ясно през 2016 г., когато на “на много хора от ДПС им бе наложена забрана да влизат в Турция“. Тогава турски медии съобщиха, че Доган и Пеевски нямат право да влизат в страната във връзка с разследване за контрабанда на цигари. Бившият земеделски министър каза, че по негова информация “част от забраните са паднали”. Свободна Европа попита посолството на република Турция дали това е вярно, но не получихме отговор.

Междувременно Дикме подчерта, че турският президент се е обърнал към делегатите, но не и лично към Доган или председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. „Единственото име, което Ердоган спомена, е това на неговия скъп приятел Бойко Борисов, който е премиер на страната и успешно се бори с кризата“, добави той.

I „Ще бъде дясна алтернатива“

„ДПС даде заявка, че иска да участва във властта. Много ми е интересно как ще стане това, при положение, че нито една българска партия не беше изпратила послание или представител. Освен това и ГЕРБ, и БСП, и всички формации в България категорично заявяват, че не желаят на участват в следващо правителство с участието на ДПС“, каза Дикме.

Пред бТВ той каза още, че до Нова година ще бъде регистрирано гражданско движение, което да даде алтернатива за участие в изборите на българските турци в случай, че ДПС „не се реформира и не тръгне по правилния път“, за да стане приемлив евентуален участник в следващо управление.

Дикме каза, че не е ясно кой ще е председател на новото движение, но ще бъдат поканени и настоящи, и бивши членове на ДПС, както и кметове на населени места.

Пред Свободна Европа той заяви, че идната седмица ще бъде оповестен уставът на сдружението. “Няма да е партия, защото няма нужда от партия, няма да се явява самостоятелно на избори. Ще бъде дясна алтернатива”, обясни той.

На въпроси с кого преговаря, бившият министър отговори уклончиво. От думите му стана ясно, че не говори за коалиция с новата партия на Цветан Цветанов.

“Това не пречи обаче да водим разговори”, каза Дикме. На изричен въпрос дали вижда в Демократична България партньор за парламентарния вот, той отказа да отговори с думите:

“Има време, не е коректно да се говори предварително”. Свободна Европа опита да се свърже с представители на Демократична България, но те не отговориха на телефонните обаждания.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)