Дванадесетокласник е осъден на лишаване от свобода заради марихуана

Дванадесетокласник от варненска гимназия получи наказание от една година и четири месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително. Това съобщиха от прокуратурата.

Предаденият на съд от Окръжната прокуратура във Варна младеж е държал 40 грама марихуана с цел продажба. Осъдителната присъда на Варненския окръжен съд бе постановена при условията на съкратено съдебно следствие. При тази процедура наказанието се намалява с една трета.
Престъплението е извършено на 21 март тази година. Около 17:35 часа бил получен сигнал за лица, които употребяват наркотици в горичка до варненска бензиностанция. Отзовалите се на проверка на сигнала полицейски служители намерили близо до групата от седем младежи пазарска чанта, в която имало два плика с тревна маса.
Подсъдимият ученик първо заявил, че е намерил чантата и ще я предаде, после признал писмено, че я е купил от непознат мъж в махалата. Чантата съдържала 38,91 грама марихуана. Една част от наркотика дванадесетокласникът смятал да задържи за лична употреба, а другата да продаде.
Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.


image0 (9K)