„Дейли Експрес“: Страните от Източна Европа започват масови кампании за връщане на имигрантите

Продължителната имиграция на Запад създаде „изтичане на мозъци“ в Източна Европа, която страда икономически, заради недостига на опитни работници и студенти, пише „Дейли Експрес“, цитиран от „Фокус“. Сега Латвия започна кампания за обръщане на емиграционната вълна, включваща класически лозунг от 1969 г., който гласи: „Бях сляп да те оставя да си идеш, имам нужда от втори шанс“.

Други страни в Източна Европа започнаха подобни кампании.

Кампанията на Полша предлага на завръщащите се имигранти помощ с настаняването, работата и здравеопазването, докато Румъния си сътрудничи с бизнеса и университетите, предлагайки стипендии и възможности за работа.

„Изтичането на мозъци“ коства на Източна Европа средно 7 % от БВП всяка година – като се предвижда загубите да се покачат до 9 % в близко бъдеще.
Въпреки това, вместо да се завърнат у дома, броят на мигрантите към Великобритания, може всъщност да се увеличи, заради Брекзит.

В доклад по-рано този месец правителствената комисия па вътрешните работи предупреди: „Миналия опит показва, че предишните опити да се затегнат правилата за имиграция са довели до ръст в имиграцията преди новите правила да влязат в сила“.


image0 (9K)