Демерджиев от Скопие: Драконовските мерки за сигурност не бяха необходими

Демерджиев от Скопие: Драконовските мерки за сигурност не бяха необходими

Такива мерки за сигурност не са необходими. Отношенията между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на каквито сме свидетели, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Скопие.

Демерджиев е начело на българската делегация, която се поклони на гроба на Гоце Делчев в църква „Свети Спас“ в Скопие. Днес отбелязваме 151 години от рождението на големия български революционер и водач на ВМОРО.

Честването протича при изключително строги мерки от страна на македонските власти. Невижданите мерки предизвикаха дори протести от страна на местните медии в РС Македония.

Още по темата

4 фев 2023 15:37

25

4 фев 2023 08:35

107

„Сигурността означава всички, които искат да дойдат да могат спокойно да почетат паметта на Гоце Делчев“, подчерта Демерджиев и добави, че има данни, че българските граждани са били възпрепятствани на границата.

„Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на РСМ и каквото уверение получихме от министър Оливер Спасовски означава именно това: да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на апостола Гоце Делчев“, заяви вътрешният ни министър.

Той заяви, че към момента няма точна информация колко български граждани не са били допуснати в РСМ, но е получил съобщение от Спасовски, че имало токов удар на граничните пунктове. За да няма такива проблеми в бъдеще, България ще изпрати три генератора. Те ще бъдат дарени за трите гранични пункта още следващата седмица. „Разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо и то не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, където няма сянка на каквото и да е негативно отношение и няма причина за подобен род провокации“, каза Демерджиев.

Той подчерта, че този едностранен проблем е направил много лошо впечатление. „Проблемът беше само на влизане в РСМ… Не е това пътят. Пътят, към който вървим напред е обединена Европа. А тя предполага стабилност, взаимно доверие и уважение“, посочи вътрешният министър. /БГНЕС

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)