„Демократична България“ потвърди подкрепата си за „Продължаваме промяната“

"Демократична България" потвърди подкрепата си за "Продължаваме промяната"

Снимки: БГНЕС/Благой Кирилов

image0 (9K)

„Демократична България“ (ДБ) потвърди готовността си да подкрепи мандатоносителя от „Продължаваме Промяната“ (ПП).

„За нас е важно да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат. Трябва да подходим отговорно, за да предотвратим разделение в обществото и четвърти поредни избори“, каза след края на консултациите в Народното събрание (НС) съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Ще участваме с целия ресурс, който имаме, ангажира се той.

Иванов допълни, че са благодарили на Кирил Петков за свършеното през последните 6 месеца, което е дало много добра основа, от която да се продължи.

Участниците в срещата са обсъдили програмата и приоритетите на бъдещото правителство. За ДБ е важна конституционната реформа, за която обаче ще трябва много по-широко мнозинство в парламента. Сред приоритетите също са енергийната независимост, Шенген и еврозоната, както и укрепването на сектор „Сигурност“ и модернизирането на армията.

Иванов заяви, че излиза от срещата с оптимизъм, а тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. „За мен това е най-важният залог, колкото и да е сложно, мандатоносителите ще успеят“, каза съпредседателят на „Демократична България“.

Той допълни, че очаква сега да бъде изградена много по-добра конструкция на кабинет.

„Червени линии не сме чертали, смятаме, че запазвайки онези ангажименти пред българските избиратели, по необходимост трябва да успеем да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по национални теми и прозрачност“, каза още Иванов.

Както и с „БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи и номинираният за премиер от ПП Асен Василев.

Структура и персонален състав не са обсъждани, допълни Василев.

Той каза, че ще разговарят утре следобед с депутатите от ИТН, които са се отделили от парламентарната група, а след това „и с всички депутати, които са способни да вземат независимо решение“. 

Асен Василев, Кирил Петков, Никола Минчев и Андрей Гюров от ПП се срещнаха днес в сградата на Народното събрание с Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов от ДБ. По-рано от „Продължаваме промяната“ се срещнаха и с Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Румен Гечев, Филип Попов и Атанас Зафиров от БСП, след което обявиха, че са постигнали съгласие по приоритетите на правителството.

https://www.investor.bg/

(Visited 19 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!