Демонстрация на евродепутати настоя България и Румъния да влязат в Шенген

Демонстрация на евродепутати настоя България и Румъния да влязат в Шенген

Евродепутати от България и Румъния протестираха срещу ветото на Австрия за приемане на двете държави в безвизовото Шенгенско пространство, съобщи БТА в понеделник. Акцията се проведе пред Министерството на външните работи във Виена.

Новината идва няколко дни след като българският премиер Николай Денков поиска от Европейския парламент (ЕП) да съдейства за приемането на страната в Шенген като гаранция срещу влиянието на Русия.

Членството в Шенген е дългогодишна цел на България, но до момента Австрия и Нидерландия отказват да го допуснат и налагат вето на присъединяването. Основната причина за това са проблемите, които двете страни виждат в охраната на границата на България с Турция. Срещу членството на Румъния в Шенген се обявява само Австрия.

Депутатите от ЕП, които се включиха в демонстрацията в понеделник, са от либералната група на „Обнови Европа“.

От българска страна най-активен беше евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, а от румънска страна се включи евродепутатът Влад Ботош. Активисти на австрийската партия „Неос“ също подкрепиха акцията.

„Призоваваме австрийското правителство да не използва ветото за вътрешнополитически цели, търсейки създаването на „усещане“ за сигурност на гърба на България и Румъния“, написа Кючук в публикация във Фейсбук и добави, че външната граница на ЕС ще бъде охранявана по-добре, ако България стане част от Шенген.

Българският евродепутат изрази убеждението си, че България може да участва в разрешаването на проблемите, заради които Австрия не подкрепя присъединяването на страната към Шенген.

Пред БТА той добави, че акцията е насочена към представителите на австрийските политически и икономически среди и цели да привлече тяхното внимание към проблема с отказа от присъединяването на София и Букурещ.

„Европа и Австрия са по-силни с Румъния и България в Шенгенското пространство“, каза и румънският евродепутат Ботош.

Членството на България и Румъния отпадна от дневния ред на заседанието на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС, което се провежда в понеделник и вторник.

Според протестиращите евродепутати това отпадане не е непременно лоша новина, защото се усеща промяна от страна на Австрия спрямо България и Румъния.

Кючук обаче не смята, че демонстрацията ще привлече вниманието на австрийското външно миистерство. Въпреки това той възприема акцията като „допълнение на усилията на българската държава за реализирането на тази национална цел“ – членството в Шенген.

Присъединяването на България към Шенген е една от основните цели, поставени от правителството на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ, което се ползва и с подкрепата на ДПС.

Срещу присъдиняването на България се обявяват Австрия и Нидерландия, като Австрия е против членството и на Румъния.

През юли Европейската комисия и нейната председателка Урсула фон дер Лайен призоваха Виена и Амстердам да вдигнат ветото върху присъединяването на София и Букурещ.

Този месец се очаква това предложение да бъде гласувано от страните членки на ЕС.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)