Ден преди Никулден: 1/4 от рибата на пазара крие риск от алергични реакции

Ден преди Никулден: 1/4 от рибата на пазара крие риск от алергични реакции

Никулден е денят, когато по традиция на всяка българска трапеза трябва да има риба. Мнозина вече закупиха вкусната храна, а други ще направят своя избор пред утрешния празничен ден.

На фона на това за завишени нива на опасна съставка в рибата, продавана за Никулден, предупреждават от асоциация „Активни потребители“. В 23% от изследваните риби е открит висок процент хистамин, който може да причини алергични реакции.

„Проблемът с наднорменото съдържание на хистамин е, че това може да доведе до натравяне“, поясни Богомил Николов от „Активни потребители“.

В ЕС годишно постъпват по около 30 случая за завишено съдържание на хистамин, но нито един от тях не идва от България.

Най-често хистамин се открива в риба-тон, скумрия, херинга, чернокоп и паламуд.

От Българската агенция по безопасност на храните обясниха, че нормите на хистамин в рибните тъкани е до 100 мг/кг, а при завишени нива се бракува цялата партида от търговските обекти.

В момента тече засилена с проверка по отношение на предлаганите продукти на пазара. Изследванията се извършват в лабораторията, която е една от специализираните структури на БАБХ.

„Това, което бих препоръчала, е пациентите да запазят спокойствие. Ако симптомите са по-тежки и не могат да преминат, нека да потърсят спешна помощ“, съветва алергологът доц. Анна Валериева.

Хората имат различна чувствителност към хистамин и затова често някои риби водят до реакция при едни, но не засягат други.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян и телевизия Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)