Депутатите на „Зелено движение“ в ДБ няма да подкрепят кабинета на Пламен Николов

„Зелено движение“, което е част от коалицията „Демократична България“, е взело решение неговите народни представители да не подкрепят предложения състав и структура на Министерски съвет от „Има такъв народ“ (ИТН). Това съобщи в събота БНР, като се позована съпредседателя на ДБ и “Зелено движение” Борислав Сандов.

Решението е взето единодушно на заседание на Националния съвет на партията в петък вечер. “Зелените” имат четирима депутати в групата на “Демократична България”, която се състои от 34 души.

Другите две партии в състава на коалицията “Демократична България” – ДСБ и „Да, България“ се очаква да вземат решение дали да подкрепят кабинета на Слави Трифонов в събота и неделя.

Преди ден “Има такъв народ” (ИТН) върна изпълнен мандата на президента Румен Радев. Веднага след това в петък държавният глава подписа указ с предложение 46-то Народно събрание да избере номинирания за министър-председател Пламен Николов.

Най-вероятната дата за гласуване на предложения от ИТН кабинет е 11 август.

На този етап единствено ГЕРБ са декларирали, че ще присъстват в пленарна зала, но няма да подкрепят кабинета. Коалицията ГЕРБ-СДС има 63 народни представители.

Останалите партии все още не са казали какви са намеренията им. В петък пред БНТ заместник-председателят на парламента Татяна Дончева (“Изправи се.БГ! Ние идваме!”) коментира, че нейната коалиция и Демократична България ще гласуват единно.

“Не очаквайте групата да гласува разделно“, каза Дончева пред БНТ и уточни че, същото важи за „Демократична България“. „Не очаквайте двете групи да гласуваме различно всяка помежду си“, посочи тя и добави, че ще подкрепят състава на правителство, ако са сигурни, че министрите могат да свършат работа и дали посоката е правилна.

На този фон “Зелено движение” е първата партия от коалицията “Демократична България”, която взе решение да не подкрепи предложеното правителство.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)