Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала

Африканската чума по свинете все още не е отминала, каза в ефира на БНТ министърът на земеделието Десислава Танева. При дивите свине продължава да се извършват отстрели всяка седмица. Около 2 300 свине се отстрелват всеки уикенд. Положителни проби за болестта има в цяла Източна България, до границите с Гърция и Турция.

„137 хил. свине у нас бяха убити през тази година. Щетата от миналата година подлежи на бързо възстановяване“, увери Десислава Танева.

По думите й все още във всички проби не се установява наличие на антитела, което показва, че става въпрос за начален стадий на това заболяване. За началото на годината е подготвена нова информационна кампания за това как хората могат да се предпазят.

„Последната половин година за мен е най-тежката в професионален план. Но това не трябва да е оценка за това каква година изпраща българското земеделие“, каза още министърът на земеделието. „В сектора на зърнопроизводството изпращаме една добра година. Въпреки сушата достигаме рекорди добив на пшеница“, посочи Десислава Танева.


image0 (9K)