Децата от последните домове в България остават в Стара Загора и след закриването им

Децата и младежите от социалните домове в Стара Загора ще ги напуснат до края на годината, но ще живеят в други социални услуги на територията на града, вместо да бъдат разпръснати из цялата страна. Това реши социалното министерство, след като през седмицата младежи недоволстваха срещу предстоящото им преместване в други населени места, заради планираното затваряне на всички домове за деца у нас до 31-ви декември.

Търсят се различни варианти за оставането на тези 23 деца и младежи в Стара Загора, като настаняване я за по-малките, и в преходни и наблюдавани жилища за по-големите, съобщи пред Dir.bg Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив и ръководител на проекта, по който е направена оценка на всички деца и младежи преди извеждането им в нови социални услуги. Идеята е да не се прекъсва учебната година на децата и те да я завършат, без да сменят средата си, а напролет да се предприемат други мерки, ако е необходимо.

На финала на реформата по деинституционализация на домовете за деца у нас, до края на годината трябва да бъдат закрити последните шест институции. В две от тях вече не живеят деца, а в останалите четири, разположени в Стара Загора и Враца, има общо 31 деца и младежи, които са с направени оценки на потребностите и насочени към други социални услуги – центрове от семеен тип и преходни жилища, обясни Надя Танева. По думите й във Враца всички деца ще бъдат поетапно преместени до 18 декември.

image0 (9K)

Колкото до младежите в Стара Загора, първоначално за някои от тях се предвиждаше да бъдат прехвърлени в Хасково, Казанлък и Бургас, но в петък следобед заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова, която вече отговаря и за деинституционализацията, е наредила да се намери вариант за оставането на децата в населеното място, научи Dir.bg.

От своя страна Надя Танева припомни, че в момента заради пандемията е забранено посещението и настаняването на нови потребители в социалните услуги, но когато се налага спешно преместване, може да се направи изключение. Децата и младежите ще бъдат тествани за коронавирус и при отрицателен резултат няма да има пречка за тяхното настаняване, обясни тя. По думите й на територията на Стара Загора има всички видове социални услуги, които са подходящи за тези деца, а при насочването им към новото място за живеене ще се вземе предвид братя и сестри да останат заедно.

Танева посочи още, че според Закона за социалните услуги всички домове за деца без родители у нас трябва да бъдат закрити до края на годината. Всяка община трябва да се е подготвила и да изпълни закона, така че няма вариант това да не се случи и в Стара Загора, освен в краен случай – ако няма други възможности за настаняване на децата.

Елена Бейкова, dir.bg

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!