Децата със здравословни проблеми могат да учат онлайн още месец след ваканцията

Децата със здравословни проблеми могат да учат онлайн още месец след ваканцията

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С намаляването на броя на случаите с коронавирус, противоепидемичните мерки в цялата страна се смекчават, а от тази седмица вече не се изисква сертификат за ваксинация или тест при присъствено обучение. Но учениците, които по здравословни или други уважителни причини не могат да са присъствено на училище след края на извънредната епидемична обстановка, имат право да се обучават онлайн още до 30 учебни дни.

За целта те трябва да подадат заявление до директора, придружено с медицински или друг документ, който аргументира отсъствията, съобщава Нова тв. Здравословните причини, поради които не може да се ходи на училище, трябва да са свързани със здравето на самия ученик.

Още по темата

29 мар 2022 08:00

15

Документите, удостоверяващи други уважителни причини, се приемат по преценка на директора за всеки конкретен случай. Друго задължително условие за обучение от разстояние е и децата, и учителите да разполагат с техниката, необходима за онлайн занятия.

До утре включително, когато изтича срокът на извънредната епидемична обстановка, с разрешение на директор или на началник на Регионално управление на образованието по здравословни или други уважителни причини в електронна среда учат 1934 ученици.

Последното тестване беше в понеделник, 28 март т.г. Резултатите потвърждават тенденцията за спад на положителните проби. Те са 289 спрямо 417 през миналата седмица. Позитивни са 213 ученици – със 105 по-малко отпреди седем дни. Диагностицирани с вируса са 36 учители и 40 непедагогически специалисти.

Министерството на образованието и науката разполага с още 5,1 млн. неизползвани антигенни теста за COVID-19. Те са с дълъг срок на годност и ще бъдат запазени в резерв в случай на нова епидемична вълна през есента на 2022 г. Количествата са достатъчни средно за седем тествания и при нужда ще осигурят безпроблемното начало на следващата учебна година.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 19 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)