Джаки Кугън – първото дете филмова звезда е брутално ограбено от майка си

Джаки Кугън е първото дете, което става истинска филмова звезда, с участието си в една от най-великите комедии на Чарли Чаплин – „Хлапето“. Докато много други деца – звезди, впоследствие не стават значими актьори, Кугън печели по-късно отново актьорска слава с ролята на чалнатия Чичо Фестър от ТВ шоуто „Семейство Адамс“ през 1960-те години. Това, обаче, не е лесен път: между двете популярни роли, истинският му живот е забележителна и противоречива драма, белязана от загубата на изработените от него като дете 4 милиона долара, присвоени от собствената му алчна майка.

Джон Лесли „Джаки“ Кугън е роден в театрално семейство на 26 октомври 1914г. в Лос Анджелис. Той излиза на сцената преди да може да ходи и да говори. Суперзвездата на нямото кино Чарли Чаплин открива четиригодишния Джаки, като го гледа в театрален водевил и му дава малка роля в „Ден за развлечения“.

Пробивът идва с ролята на осиновения син на Чарли Чаплин в „Хлапето“(1921). Филмът става абсолютен хит и момчето с големите очи се превръща в световна знаменитост, която буквално е погълната от рекламната индустрия: с неговото име се популяризират кукли, играчки, плочи, дрехи и дори фъстъчено масло. В анкета за популярност на в-к „Ню Йорк Таймс“, Джаки Кугън е класиран първи дори пред тогавашните звезди Рудолф Валентино и Дъглас Феърбанкс.

[ad id=“225664″]

Когато навършва 21, Джаки Кугън вече е участвал в над 20 филма, като е в главните роли в „Оливър Туист“, „Том Сойър“, „Хъкълбери Фин“, както и в много други класически филми. В тези бляскави години, той печели огромната за онези времена сума от около 4 милиона долара. Джаки прекарва детството си в огромна къща с първия частен плувен басейн в Южна Калифорния, като плувен инструктор му е олимпийски златен медалист.  Както сам си спомня – „Другите момчета ходеха на стадиона да видят Бейб Рут (бел. ред., най-популярният американски бейзболист в началото на 20-ти век), а Бейб Рут идваше у нас, за да види мен.“

Джаки Кугън в „Хлапето“ с Чарли Чаплин

През май 1935г., животът на 20-годишния Джаки Кугън претърпява ужасен обрат. Той се връща от ловно приключение в Мексико, заедно с баща си и популярните тогава актьори Джуниър Дъркин и Робърт Хорнър. Управляваната от баща му кола пада в пропаст, а от цялата компания оцелява само Джаки.

Джаки Кугън с родителите си

Шест месеца по-късно Джаки навършва 21 и очаква да получи онези 4 милиона, за които баща му се е грижил внимателно, докато е бил жив. Парите, обаче, вече ги няма. Собствената му майка и новият й съпруг – холивудския адвокат Артър Бърнстейн са ги пропиляли за кожени палта, диаманти и скъпи автомобили. Нещо повече, те никога не са възнамерявали да дадат на Джаки неговите собствени пари.

Години по-късно, Джаки разказва  как майка му му казва: „Ти няма да получиш и цент! Парите са мои и на Артър!“ Джаки е изгонен от къщата, която е купена от покойния му баща с пари от неговите филми.

Ограбеният Джаки бедства без пари и роли. Осъжда майка си, но вместо 4 милиона долара получава само 35 000. Неговата лоша съдба, обаче, спасява следващите поколения деца-актьори. През 1939г. щатът Калифорния приема Закона за децата-актьори, който прави подобни злоупотреби невъзможни.

Като пилот през Втората Световна война

Джаки Кугън остава дълго далеч от славата и парите. През Втората Световна война воюва като пилот на бомбардировач срещу японците в Бирма. След войната се препитава с малки роли в телевизията.

В ролята на Чичо Фестър в „Семейство Адамс“

Чак през 1964г., вече 50-годишният Джаки се връща към славата чрез емблематичната си роля на забавния, плешив и прегърбен Чичо Фестър от комедийния сериал „Семейство Адамс“. Макар и да е излъчвано преди повече от 50 години, шоуто продължава да се върти по ТВ каналите, а по него са направени многобройни филми, продължения, анимации и т.н.

Джаки Кугън (Чичо Фестър) и Тед Касиди (Икономът Лърч) в „Семейство Адамс“

Джаки Кугън умира през 1984г. от инфаркт на 69-годишна възраст.

 

 


image0 (9K)