Джил е важен съюзник на съпруга си Джо Байдън

Доктор Джил Байдън ще бъде първата първа дама, която ще работи. Тази преподавателка по английски е и активистка в борбата за внимание към другите и равнопоставеността на половете. Усилено например подкрепя семействата на военни. Тя е едно от лицата на кампанията на съпруга си.

„Знам, че ако поверим тази страна на Джо, той ще направи за вашето семейство това, което направи за нашето – събра ни заедно и ни направи едно цяло“, казва Джил Байдън.

Американците я познават като втора дама от времето, когато съпругът ? е вицепрезидент на Барак Обама. Родена е на 5 юни 1951 г. в щата Ню Джърси.

Дете на банков служител и домакиня, очарователната блондинка със сини очи има четири по-млади сестри. Баща ми беше първият герой в живота ми, споделя тя. Започва да работи на 15, дипломира се през 1969 г. и прекъсва обучението си заради кратък брак. Продължава и става бакалавър по изкуствата в университета на Делауеър, прекарва 13 години като учителка по английски в държавно училище.

Джил Джейкъбс се омъжва за Джо през 1977 г. след сляпа среща, уредена от брата на новия президент. Приема след петото предложение. Той вече е вдовец от три години, преживял е трагедия – първата му съпруга и 13-месечната им дъщеричка загиват в катастрофа.

„Мама ни изпрати Джил“, казва Джо на двамата си сина. С Джил имат дъщеря Ашли, родена през 1981 г., преживяват заедно още една лична трагедия – синът на бившия вече сенатор Бо Байдън умира от тумор в мозъка през 2015-а. Джил прекъсва кариерата си заради децата, но получава магистърска и докторска степен и се специализира в преподаването на английски.

69-годишната съпруга на новия американски президент е негов важен съюзник, дори нещо като главен съветник, твърди човек от обкръжението на семейството. Със сигурност тя ще играе значителна роля в кариерата на Байдън.

 


image0 (9K)