Джихадисти от ИДИЛ бягат от затворите заради турската инвазия в Сирия

Петима джихадисти се оказаха на свобода след като избягаха от затвор по време на турските въздушни удари в град Камишли. Това съобщиха Кюрдските сили в Североизточна Сирия.

Петимата пленени от кюрдските сили членове на ИД са избягали от затвора Навкур, намиращ се в западните покрайнини на населения преобладаващо с кюрди град, каза представител на Сирийските демократични сили (СДС), в чийто състав влизат кюрдските формирования.

Пазач на затвор каза за АФП, че в затвора има чуждестранни бойци от ИД. Успоредно с това друг представител на СДС съобщи за циклични бомбардировки близо до друг затвор – Джиркин, който се намира недалеч от Навкур и в който също има джихадисти от ИДИЛ. Турската офанзива беше осъдена от множество западни страни, които се опасяват от последствията от евентуално бягство на джихадисти от затворите на СДС. Според кюрдски източник кюрдските власти управляват общо седем строго охранявани затвора, в които има около 12 000 бойци от ИД – сирийци и иракчани, както и между 2500 и 3000 чужденци от 54 държави.

Осем цивилни са загинали и 35 са ранени при минометен обстрел на турски граничен град, съобщи турската агенция DHA, цитиранa от AFP. Ударен е жилищен район в град Нусайбин в провинция Mардин, според местните власти, цитирани от агенцията. Предполага се, че снарядът е изстрелян от територията на Сирия.

 


image0 (9K)