Джокович застана зад позицията си за Косово

Новак Джокович заяви, че „осъзнава, че хората няма да се съгласят“ с неговото послатие за Косово върху обектива на камерата на Откритото първенство на Франция, но това е позиция, която той „отстоява“.

36-годишният Джокович написа „Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието“ след победата си в първия кръг в понеделник.

Министърът на спорта на Франция каза, че действията на сърбина са „неподходящи“ и не трябва да се повтарят.

„Голям шлем без драми, не мисля, че може да се случи за мен“, каза Джокович. „Предполагам, че това движи и мен.“

Фразата, която Джокович написа, е във връзка с неотдавнашното напрежение в Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Сърбия никога не е признавала независимостта на Косово.

През последните дни насилието се разпали след поставянето на кметове етнически албанци в северната част на страната, като полицията и войските на НАТО се сблъскаха със сръбските протестиращи.

В пресконференцията си след мача 22-кратният шампион от Големия шлем се опита да остави спора зад гърба си.

Попитан дали е мислил за негативната реакция на действията му, Джокович каза: „Разбира се, съзнавам, че много хора няма да се съгласят, но така стоят нещата. Това е нещо, което отстоявам.“

След като победи унгареца Мартон Фучович във втория кръг в сряда, Джокович маркира обектива – което победителят прави след всеки мач от Откритото първенство на Франция – с подписа си.

Световният ръководен орган Международната федерация по тенис заяви, че изявлението на Джокович не нарушава никакви правила, тъй като правилникът на Големия шлем не забранява политически изявления.

Френският министър на спорта Амели Оудеа-Кастера каза, че трябва да има „принцип на неутралност за игралното поле“.

Оудеа-Кастера каза, че е направила разграничение за съобщенията в подкрепа на Украйна в лицето на инвазията на Русия, добавяйки, че не поставя Косово и Украйна „на едно и също ниво“.

Това включва подкрепата на украинската тенесистка Марта Костюк, която беше освирквана от публиката, след като отказа да се ръкува с Арина Сабаленка от Беларус в неделя.

Беларус е съюзник на Русия и позволи на войските да използват нейната територия, за да започнат миналогодишната инвазия в Украйна.

Джокович, чийто баща е роден в Косово, каза по-рано през седмицата, че е „против войни, насилие и всякакъв вид конфликт“, но че ситуацията в Косово е „прецедент в международното право“.

Особено като син на човек, роден в Косово, чувствам необходимостта да дам подкрепата си на нашия народ и на цяла Сърбия„, каза той в понеделник. „Косово е нашата люлка, нашата крепост, център на най-важните неща за страната ни. Има много причини, поради които написах това на камерата. Разбира се, че като сърбин много ме боли да виждам какво се случва в Косово и начина, по който нашите хора са практически изгонени от общинските служби, така че най-малкото, което можех да направя, беше това.“

Олимпийските власти в Косово поискаха от Международния олимпийски комитет (МОК) да започне дисциплинарно производство срещу Джокович, обвинявайки го в подклаждане на политическо напрежение.

„Косово е сърцето на Сърбия“ може да изглежда като странно твърдение. В крайна сметка Косово стана независимо през 2008 г. – и географското му местоположение на югозапад означава, че дори преди това то винаги е било в периферията на Сърбия.

Но неговото символично значение остава изключително важно за много сърби
. Косовската битка от 1389 г. е митологизирана като решаващото събитие в изковаването на сръбската идентичност. И много от най-важните обекти на Сръбската православна църква са в съвременното Косово.

Сърбия е една от десетките държави, които отказват да признаят едностранната декларация за независимост на Косово. А сърбите със семейни връзки с Косово са особено заинтересовани да гарантират, че сръбската политика на непризнаване ще продължи.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)