Ограничават дизеловите коли в страните от Европейския съюз, сред които е и България?

Европейският парламент прие решение за по-строг контрол върху производството на автомобили. Дните на дизеловите коли са преброени, предполага информационната агенция „Ройтерс“ в коментар на решението.

Той предвижда представители на Европейския съюз да могат да извършват проверки в автомобилостроителните заводи и да тестват автомобилите. Ако открие нарушения, Европейската комисия ще има право да налага глоби в размер на до 30 000 евро на кола.

„Новите мерки имат за крайна цел да извадят дизеловите автомобили от пътищата на Европейския съюз. Аз съм убедена, че това може да стане много по-бързо от очакваното“, каза европейският комисар по индустрията Елжбета Бенковска. Тя обясни, че решението на Европейския парламент трябва да бъде одобрено и от Европейската комисия. То трябва да бъде прието и от отделните страни в Съюза.

Решението идва в отговор на скандала пред две години около автомобили на германския концерн „Volkswagen“. Припомняме че, през 2015 година беше разкрито, че корпорацията е инсталирала специален софтуер в около 11 милиона автомобила. Той е бил предназначен да фалшифицира и занижи данните за изхвърлените в атмосферата вредни газове, които се отделят при работата на двигателя на колата.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.