Диригентът Марк Кадин: Няма атака срещу руските артисти

Какво се случва с руските артисти по света в момент на военен конфликт в Украйна, коментират оперната ни прима Александрина  Пендачанска и диригентън Марк Кадин.

„Не изглежда да има някаква атака, насочена срещу руските артисти в момента. По-скоро има опасения от страна на организаторите на концерти в оперните театри за възможни провокации и действия от страна на публиката, които да застрашават сигурността“, смята диригентът на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин.

Кадин е на мнение, че ако изобщо съществува такова нещо като репресия спрямо артистите от Русия, то тя е насочена към тези, които подкрепят войната или не изразяват позицията си спрямо нея.

С това се съгласи и оперната прима Александрина Пендачанска:

„В този момент, в който е настъпило едно разделително време, няма как да не пострадат и такива, които може би са се надявали, че няма да пострадат. Тези изпълнители, тези музиканти, тези хора, действително много талантливи, които са били и са останали зад завесата на руската пропаганда, или пред завесата може би е по-добре да го кажем, няма как да не пострадат в тази ситуация.“

Пендачанска припомни, че „културата е и винаги е била част от всички апарати, които са си служили с пропаганда за своите цели“, а историята не прощава и рано или късно „Путин ще остане една позорна, черна страница от историята на Европа, Русия и света“. Светът от своя страна ще продължи да съществува, ще се стигне и до някаква светла посока, която обаче ще бъде изстрадана.

Въпросът, който всъщност трябва да ни вълнува, е какво ще се случи със следващите поколения, които тепърва ще плащат за това, което се случва днес.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)