От днес влизат в сила новите правила за пътуване до Канада

От днес, 1 май 2017,  влизат в сила в 16.00 часа българско време новите правила, с които гражданите на България, които отговарят на изискванията, могат да подават молба за електронно разрешително за пътуване (eTA) вместо виза за Канада.

Това е първата фаза от отпадането на визовия  режим и тя засяга българите, които са имали канадска виза в последните 10 години или които в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ. Ако обаче не отговарят на тези две изисквания, българите ще продължат да кандидатстват за виза за посещение.

Също така, всички българи ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб.

Разрешителното позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес.

На 1 декември, правителството на Канада възнамерява да отмени визовите изисквания за всички български и румънски граждани.

От този момент нататък, те вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада, по въздух, суша или море, за престой до шест месеца.

Но, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада.

Източник: dir.bg


image0 (9K)