„Днес е денят“. ПП и ДБ свикаха нов протест срещу връщането на хартиените бюлетини 

"Днес е денят". ПП и ДБ свикаха нов протест срещу връщането на хартиените бюлетини 

Трети пореден протест срещу промените в Изборния кодекс, които връщат гласуването с хартиени бюлетини, ще се проведе в четвъртък вечерта пред Народното събрание.

За това призоваха от “Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ), след като с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше удължено пленарното заседание в четвъртък – до приемане на поправката.

Същото мнозинство прокара промените в Изборния кодекс на 18-часово заседание на правната комисия. Преди седмица депутатите от “Продължаваме промяната” (ПП) забавиха с процедурни хватки окончателното приемане на промените в пленарната зала, но дебатът по тях продължава и в момента.

“Щеше да има дебат, щеше да има парламентарна комисия, щеше да има изслушване на всички аргументи – не го видяхме. Решили са днес да прокарат това, което са си наумили – да скрепят своя съюз с връщането на хартиената бюлетина. Ако гражданите искат да ни подкрепят, денят е днес”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

По думите на съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков “днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен, денят, в който отваряме вратата за 15% невалидни бюлетини, когато изкривяването на вота кара цялата система да работи корупционно”.

Срещу промените в Изборния кодекс вече бяха организирани два протеста пред парламента – на 18 ноември, както и във вторник тази седмица. С гласовете на трите партии беше премахнат многомандатен изборен район извън страната, който беше одобрен с предишните промени и на практика предстоеше да бъде въведен. Беше премахнат и общественият съвет към Централната избирателна комисия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)