„Добре дошли на Земята“. SpaceX успешно приземи космонавтите от първия частен полет в космоса

Изваждането на капсулата Dragon от водите на Мексиканския залив. На нея американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли успешно достигнаха до Международната космическа станция и се върнаха в неделя обратно на Земята Photo: Reuters

След като на 30 май излетяха с първия космически старт, извършен с технология на частната компания SpaceX, американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли успешно се върнаха на Земята на борда на капсулата Dragon.

Астронавтите на НАСА достигнаха до планетата, след като капсулата кацна на едно от планираните за целта места в Мексиканския залив, малко преди 22 ч. в неделя българско време.

Dragon във водите на Атлантическия океан, след успешното кацане

Пътуването от Международната космическа станция до водите на Атлантическия океан трая общо 21 часа. След навлизането в атмосферата, благодарение на спирачните и основните парашути на кораба, скоростта на Dragon беше забавена близо 50 пъти и безопасно срещна морската повърхност с едва 24 км/ч.

Бенкен и Хърли прекараха около час в капсулата до пристигането на екипите, които трябваше да приберат тях и кораба им.

Успехът на мисията окончателно затвърди обявената от НАСА нова ера в космическите полети.

Изстрелването в края на май сложи край на периода, през който НАСА разчиташе на руските ракети и капсули за изстрелването на астронавти до Международната космическа станция. От 2011 г., когато програмата за космически совалки на НАСА беше прекратена, американските астронавти трябваше да поемат на мисиите си в космоса от космодрума в Байконур.

Бенкен и Хърли престояха в капсулата около час след приземяването им, за да дочакат екипите, които трябваше да ги посрещнат

Тогава американският президент Доналд Тръмп обяви бъдеще, свързано с “американско господство в космоса”.

“Мисля, че това е нещо, което трябва да удари право в сърцето на всички, които имат дух на изследователи. САЩ представляват есенцията на духа на изследователите”, каза тогава собтвеникът на частната компания Илън Мъск.

Заради партньорството с частни компании като Space X пък САЩ ще могат да спестят пари за космическите си програми и да се фокусират към други цели като изпращането на хора до Луната и Марс.

Астронавтите бяха прегледани веднага след пристигането на екипите, натоварани с тяхното посрещане

На 30 юли от “Кейп Канаверъл” във Флорида, беше изстрелян марсоходът Perseverance. Основната мисия на роувъра, който е с размер на автомобил, е да търси следи от микробен живот на Марс.

В края на септември е предвидена да започне нова мисия на НАСА и SpaceX с Dragon, като този път до Международната космическа станция ще бъдат изпратени трима астронавти на НАСА и един на японската агенция за аерокосмически изследвания.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)