Доброволци от 3 до 36 години почистваха Старозагорските бани

Инициативата на местната група на „Грийнпийс“ – България в Стара Загора за почистване на Старозагорските бани приключи успешно. Само за 5 часа доброволците, които се включиха в кампанията събраха около 35 чувала с отпадъци, които ще бъдат извозени, благодарение на съдействието на кмета Станчо Станев.

Доброволците бяха на възраст между 3 и 36 години, обединени от стремежа към чиста и съхранена природа.

Бяха събрани големи количества отпадъци в и покрай река Сазлийка, но ако не се намали изхвърлянето на отпадъци, проблемът ще продължава да съществува. След отдиха си в парка край реката много от почиващите остават боклуци – пластмасови и стъклени бутилки, хранителни опаковки, гуми, кенчета от бира и енергийни напитки, пластмасови чаши, но най-срещаният боклук бяха пластмасови кутийки за жива стръв, оставяни от рибари.

[ad id=“255238″]

Надяваме се, че след акцията на “Грийнпийс” – България в селото местните хора ще поемат инициативата, за да може да се събере останалия боклук, до който групата доброволци не успя да достигне, разказват доброволците.

[ad id=“225664″]

Почистването е свързано с Международния ден на Черно море, който се отбелязва всяка година на 31 октомври. Голяма част от боклуците и особено пластмасата за еднократна употреба попадат чрез реките в моретата. Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса. Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.


image0 (9K)