Дойче веле: Защо забраната на бурките е правилна

Бурката е символ на фундаменталния ислям, а не на благочестие и превръща жената в затворник.

Да, забраната на бурките е символична политика. Да, забраната на бурките не може да предотврати нито един терористичен атентат. Признак на либерализъм за една правова държава е и самият факт, че изобщо се занимава с въпроса за забраната на бурките. В Германия много малко жени носят бурка. Къде е тогава проблемът? Носенето на бурка смущава мнозина, но не всичко, което пречи на мнозина, трябва да бъде забранено. В това отношение германският вътрешен министър Томас де Мезиер има право, коментира за Дойче веле Александър Кудашев.Въпреки това забраната за носенето на бурка е разумно и полезно от политическа гледна точка. Такава забрана показва, че отвореното общество не приема всичко и че либералната правова държава решително се противопоставя на враговете на либерализма. Ако бурката беше знак на вероизповедание, всички жени от Мароко до Пакистан щяха да носят бурки. Те обаче не правят това, въпреки че мароканките например са също толкова религиозни, колкото и жените в Пакистан, Либия, Египет и Иран.

Бурката е символ на фундаменталния ислям в уахабистката му интерпретация.

Бурката е символ на фундаменталния ислям в „Ислямска държава“ (ИД), при талибаните, в Саудитска Арабия и другаде. Тя не е символ нито на благочестие, нито на религиозна практика.

Докъде се простира толерантността

Може да се каже, че в една религиозно индиферентна страна като Германия религиозната свобода важи за всички вероизповедания. Но докъде се простира толерантността? Включва ли тя в себе си и обрязването на младите момичета в ислямските държави? Или признатото право на мъжа да насилва жената? Включва ли в себе си и несъществуващото право на самоопределение на жената? Трябва ли да търпим всичко това само защото искаме да бъдем религиозно толерантни?

Бурката превръща жената в затворник. Отнема ѝ правото на самоопределение в обществото. Като дреха бурката противоречи на човешкото достойнство и равнопоставеността между половете. Затова обществото трябва да си зададе въпроса: докъде се простират компромисите спрямо радикалните форми на исляма? И докъде се простира либералната толерантност? Спорът за забраната на бурката е най-вече политически. И главният въпрос в този спор гласи: как да подхождаме спрямо враговете на отвореното общество?

Полезно и необходимо е либералното общество да сложи ясна разграничителна линия. Тоест да забрани бурката в Германия. Също както и полигамията, детските бракове и обрязването на момичетата в името на религията. Това означава, че политиците трябва да кажат „НЕ“. За останалото ще се погрижат юристите.


image0 (9K)