Домът на киното затваря временно, мениджърите се оттеглят

Домът на киното затваря временно, мениджърите се оттеглят

Дом на киното ще затвори врати след вечерната прожекция на 31 май, съобщиха мениджърите „Арт фест“ на фейсбук страницата си. Това е едно от най-старите действащи кина и едно от малкото, които прожектират некомерсиални филми.

Домът на киното е собственост на Съюза на българските филмови дейци, като до 1989 г. прожектира само за гилдията на затворени прожекции. След промените се отваря и за широката публика. През 1992-1999 г. директор е Стефан Китанов, познат и като създател на „Рок филм фест“ и по-късно „София филм фест“, а през 2003 г. неговата продуцентска къща „Арт фест“ поема менажирането на салона, който е домакин на много знакови киносъбития.

На 31 май договорът между Съюза на филмовите дейци и „Арт фест“ изтича. „Компанията, която менажира любимото ви кино от 2003 година, се оттегля“, написаха от „Арт фест“ във фейсбук.

На този последен ден за екипа му Стефан Китанов кани всички на специална презентация, на която ще разкаже за събитията, случили се в Дома през последните малко повече от 30 години. „На прощаване“ е подредена и специална фотоизложба във фоайето. Последният прожектиран филм, от 20:30 часа същия ден, ще бъде „Февруари“ на Камен Калев.

Последният програмен директор на Дома – Христо Христозов, който го вдигна на крака след трудностите на пандемията, припомня: „На 31 май договорът между „Арт Фест“ и СБФД изтича, а след това Домът трябва да има нов стопанин. Текат преговори по темата. Това, по всичко личи, означава на 1 юни киното да спре своята дейност, докато се уточни какво предстои. Официално становище очакваме от СБФД скоро.“

„Надявам се тази пауза да е съпроводена с дълго отлагани, но необходими подобрения по имота. И да го има още 100 години“, пише още той в своя Фейсбук профил.

Междувременно СБФД публикува на своя сайт обява: „Съюзът на българските филмови дейци търси наемател на Дом на киното. Домът на киното е комплекс от кинозала с 250 места, прожекционна, сценичен джоб, фоайе на втори етаж, офис и каса, магазин, фоайе на първия етаж с обща площ 830 кв. м“.

Срокът за изпращане на оферти и писма е бил 15 май, но все още не е съобщено решението на Съюза на филмовите дейци.

Кинозалата става част от веригата Europa Cinemas и се превръща в основна фестивална сцена на столицата – тук се показват филми от афиша на „София филм фест“, „Киномания“, „Синелибри“, Menar, Sofia Biting Docs, Master of Art и много други. Пред публиката му са заставали Вим Вендерс, Иржи Менцел, Тери Джоунс от „Монти Пайтън“, Кшищоф Зануси, Ролан Биков, Шон Бейкър и много, много други.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)