Дори умереното пиене може да ни докара рак

Японски учени откриха, че определена генетична мутация в комбинация с алкохол увеличава риска от рак на стомаха. Статия с резултатите от научната работа, доказваща съществуването на връзка между алкохола и злокачествените тумори, е публикувана в списанието Science Advances.

В проучването участвали 513 пациенти с рак на стомаха, включително азиатци и хора с различен произход. Освен това специалистите събрали 243 проби от тъкани на доброволци от Япония за секвениране на целия геном, а също така получили допълнителни генетични данни от 288 души, съхранявани в медицински бази данни.

Оказа се, че мутация в гена на ALDH2, който кодира алдехид дехидрогеназа, ензим в човешкия черен дроб, подпомагащ метаболизирането на алкохола, е свързан с рака на стомаха.

image0 (9K)image0 (9K)

В същото време пациентите с тази мутация средно не са пиели толкова активно, което показва висок риск от рак, дори при умерен прием на алкохол. По принцип тази връзка се проявява сред азиатците.

Някои видове стомашен рак, свързани с мутации в гена CDH1 (отговорен за междуклетъчните контакти), също са били по-чести при пациенти, живеещи в Азия.

zdrave.to

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!