Доц. Димитър Петков: 30% от тежко болните с К-19 развиват венозна тромбоза

„Тромбозите са едно от честите усложнения на COVID-19 инфекцията, при която се развиват тромби в артериалната и венозната система на пациентите. Рискът от дълбока венозна тромбоза (съсиреци в дълбоките вени на крайниците) е изключително висок, особено при тежко болните, хоспитализирани в интензивни отделения. Вероятността за развитие на това усложнение е около 30% навсякъде по света.“ Това обясни в ефира на Радио Стара Загора доц. Димитър Петков, началник на отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия в болница „Тракия“, Стара Загора.

Той предупреди, че подобен риск съществува и след болничното лечение. Специалистът препоръча при необичайни проблеми, например оток на долните крайници, хората да търсят съвет от лекар.

Доц. Детелина Луканова: Венозната тромбоза може да протече и без симптоми

„Възможно е да се наблюдават тромбози, тоест остри запушвания на артериите на крайниците, които са много опасни, тъй като спирането на доставката на кръв до тъканите дори може да доведе до загуба на крайника. Там появата на остра болка, изтръпване, побледняване на крайника са симптоми, които да насочат пациента веднага да потърси лекарска помощ“, отбеляза в разговора доц. Петков, като акцентира върху това, че за хората с разширените вени няма противопоказания да бъдат ваксинарани.

Европейската агенция по лекарствата EMA обяви през октомври, че започва преглед в реално време на ново антивирусно средство срещу COVID-19. Докато на този етап ваксините са основното оръжие срещу COVID-19, експерименталното хапче може да промени битката с коронавируса. Според доц. Димитър Петков всяко оръжие, което науката ни предоставя ще е от полза както за пациентите, така и за лекарите.

 


image0 (9K)