Доц. Емил Славов: Щадящите антигенни тестове няма да травмират децата

„От Българската асоциация по клинична имунология са изпратили препоръки до Министерство на здравеопазването относно издаването на зелен сертификат за ковид на база на тестове за антитела.“ Това коментира за Радио Стара Загора имунологът доц. Емил Славов, заместник ректор на Тракийския университет.

Имунолозите са обединени около тезата, че тестовете за антитела могат да бъдат опция за издаване на т. нар. зелен паспорт, но при достатъчно ясни условия. По думите на експерта е необходимо да се определи онази прагова граница на антитела, които създават достатъчна протекция на организма.

По отношение на ваксините и дали те влияят на новите форми на ковид доц. Славов е категоричен, че науката доказва действието на препаратите, като дават висока защита – ваксинираните или не се разболяват, или изкарват заболяването по лек начин.

Според доц. Славов няма как щадящите антигенни тестове да травмират децата, тъй като те са на база вземане на слюнка като секрет. Той е уверен, че тестването 2 пъти седмично при присъствена форма на обучение ще ограничи разпространяването на ковид.

 


image0 (9K)