Доц. Киселова разказа дали е плагиатствал от нейна дисертация Петър Илиев

Ламята или драконът, зависи коя приказка четем, вече е събуден, бях поименно спомената и реших, че е добре да изляза и да кажа, че има проблем. Това заяви доц. Наталия Киселова по NOVA по повод казуса дали е плагиатствал от нейна дисертация предложеният за вътрешен министър Петър Илиев.

Очакваше той да бъде предложен за премиер, но поради скандали около него партия „Има такъв народ“ в последния момент го замени с Петър Николов.

Доц. Киселова подробно разказа историята за плагиатството.

Защитих на 4 декември 2007 г. пред специализирания научен съвет дисертация „Парламентарен контрол“.  По отменения вече Закон за научните степени и знания дисертациите тогава не се публикуваха, а бяха депозирани като текст в Народната библиотека и в център в Министерството на образованието, където са и екземплярите от моята дисертация.

Когато предстоеше защита в катедрата, съм  изпратила дисертацията на не по-малко от 15 човека в електронен вид. След това тя е обсъждана поне на две заседания на катедрата и после е защитена. И през 2015 г. получихме като подарък книгата на Петър Илиев, заяви доц. Киселова.

Аз поставих въпроса, че има неща, които ме смущават. Беше казано да седнем да се разберем. Проведох 2 разговора с него, не бях удовлетворена, но тъй като нещата бяха по някакъв  начин да продължим да живеем, насочих усилията си в друга посока, каза тя.

Имало е две процедури, по които това нарушение е трябвало да се разгледа. Едината – по реда на Наказателния кодекс, но на Киселова не й се водели съдебни дела за глоба от 300 лева. Другата процедура е по Закона за авторското право за имуществени и неимуществени вреди.

„Моят стремеж беше нещата да се уредят по най-деликатния начин, не съм искала публичност, нито някакви известности, каквито сега получавам.   Единственото беше да се решат проблемите в рамките на катедрата. След като излизам да говоря, значи не съм била удовлетворена“, обясни доцентката. Тя ще представи гледната си точка пред етичната комисия на университета.

Киселова не може да каже, че университетът или катедрата са били пасивни. Мисля, че сега, когато въпросът получи публичност, ще намери разрешението си. Не мога да си представя, че ще де изправя наесен пред студентите и те ще кажат защо мълчахте, заключи тя.

„Господата народни представители твърдят, че няма засегнати и че всичко е наред. За мен проблемите са както по отношение на чистотата на политиката и хората, които ще я реализират, така и за авторитета на Софийския университет. Ние сме символ на академизма и когато има проблем, можем да го решим по нашите правила. Дали е 1, 10, 40 или 80 страници (плагиатството, б.р.), въпросът не е в количеството, а  в принципа. Ние не сме просто безобидни учени, които стоят в мухлясали кабинети. Имаме мисия да бъдем  граждани и да излезем и да кажем, когато има проблем в управлението на държавата. И тъй като въпросът скоро ще дойде на дневен ред с правосъдие и други реформи, недейте да ни превръщате във врагове, господа управляващи. Ние можем да ви помогнем промяната да се случи по-качествено“, каза доц. Наталия Киселова.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)