Доц. Кремена Иванова успокоява: Радиационният фон се следи непрекъснато

В момента няма място за паника, днес сме измерили пробите въздух, взети вчера и онзи ден, и те са под минимално измеряемата активност, заяви в интервю за БТА заместник-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) към Министерството на здравеопазването доц. Кремена Иванова.

Тя коментира информациите за създадена паника в Румъния, свързана с таблетките калиев йодит и изказване на руски дипломат, цитиран вчера от ТАСС, че страната ни може да бъде една от засегнатите при сериозна авария в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна.

image0 (9K)

Още по темата

11 авг 2022 17:30

43

10 авг 2022 07:03

148

“Фоновите стойности са в границите на естествения фон”, подчерта доц. Иванова. Тя отбеляза, че освен детекторите на НЦРРЗ и вземането на въздушни проби и атмосферни отлагания, Министерство на околната среда и водите също има система с точки за измерване на радиационния фон в цяла България, измервания се правят и в цяла Европа, от Европейската комисия и Световната здравна организация (СЗО).

Заместник-директорът на НЦРРЗ подчерта още, че радиационният фон се следи през цялото време, а данните се обобщават за всяка седмица и се публикуват в интернет.

“Имаме авариен план и знаем какво да правим в случай на необходимост, спазват се критериите на СЗО”, посочи доц. Иванова. По думите й при отклонения в измерваните стойности се информира и министърът на здравеопазването.

В отговор на въпрос доц. Иванова обясни, че нуждата от предприемане на мерки настъпва, ако има реално замърсяване и уредите показват завишени стойности. Тези мерки са разписани в авариен план на организацията, по който се осъществяват ежегодни тренировки за различни ситуации, уточни тя.

Ако стане нещо, хората задължително ще знаят как да реагират, не само ще го има сайта ни, но и самият Национален щаб ще излъчи информация какво да се прави, посочи доц. Иванова. Тя обясни, че в зависимост от замърсяването има различни предвидени мерки.

В момента няма реална опасност, подчерта още веднъж доц. Иванова.

Специалистът поясни, че след като и ако се засече реално замърсяване, Министерството на здравеопазването дава насока да се вземат йодни таблетки. Те се съхраняват от „Гражданска защита“ и се раздават безплатно на населението при необходимост, посочи доц. Иванова. По думите й приемането им трябва да е съобразено с измерените стойности, а пиенето на много хапчета не е препоръчително.

Като заситиш щитовидната жлеза с йод, когато не е необходимо, има много по-лоши реакции, няма смисъл, каза физикът.

Тя определи и като „абсурд“ пиенето на йод, който се слага на външни рани.

„Ако хората в паниката си купуват и пият йод, ще си изгорят червата“, предупреди доц. Иванова. По думите й йодните таблетки също пренасищат с йод жлезата, което не влияе добре на организма.

Доц. Иванова напомни, че те могат да се приемат до определена възраст, според изискване на СЗО, и затова не се допуска продаването и купуването им.
 

https://www.dnes.bg/

(Visited 76 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon