НАЙ-НОВИ:

Доц. Кунчев: Време е за нови мерки срещу коронавируса

„Навлизаме в изключително сериозна фаза на заболяването в България“, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг за разпространението на COVID-19 у нас. Той благодари на гражданите за разума и спазването на противоепидемичните мерки. Най-важната мярка е носенето на маска на закрито.

„Следващата мярка е социалната дистанция“, припомни министърът. „Положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят“, подчерта главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БНТ.

„Континентът е тъмночервен. У нас само Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона, всички останали в страната са в червената. България се нарежда на 13-то място по заболеваемост в Европа и на 4-о на Балканите. Смъртността в страната ни нарежда на 10-о място в Европа и на 4-о на Балканите“, обобщи Кунчев.

„Не споделям оптимизма на част от управляващите, че ще постигнем кой знае колко добър резултат. Първо ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември – минимум до края на ноември“, заяви още доц. Кунчев и акцентира, че е време да се обмислят допълнителни мерки.

Мерките според държавния здравен инспектор:

– Трябва да се помисли за ограничения в работното време на всички заведения до 22 или 23 ч.;

– Да се ограничи присъствената работа в офисите до максимум 50%;

– Учениците от 5-ти до 12-ти клас да се преминат към онлайн обучение, както и да се преустановят извънкласните дейности;

– Университетите да преминат на дистанционно обучение;

– Да се организира зелен коридор за пазаруване за хората над 65 години.

– Да се дадат правомощия на министъра да командирова специалисти. „Време е колеги от доболничния сектор да се включат в тази борба“, акцентира доц. Кунчев.

Според Кунчев обаче трябва да бъде освободен от карантина медицинският персонал. „На контактния медицински персонал да не се прилага карантина, а да остават на работа след отрицателен PCR на третия ден от контакта“, поясни той.

„Всеки, който чете себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко лечебно заведение. Нито едно лечебно заведение не може да откаже на спешен случай. В голяма част от спешните отделения влиза пациент, който е положителен. Затова налага да се извърши триаж“, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Да избегнем ходенето в асансьори, кина и т.н. Тези мерки не могат да спрат разпространението на вируса. Говорим за дифузно разпространение. Не можем да го спрем, но можем да го контролираме“, заяви проф. Ангелов.

„Искаме да намалим натиска върху лекарите. В София е най-големият натиск. Данните се подават към координационния център, а докато отиде линейката, леглата вече са заети“, акцентира още министърът. Медицинските специалисти с положителни проби за коронавирус, установени до момента, са 2664, но активни към 5 ноември са 1276. От тях 90 се лекуват в болница, а 7 се намират в интензивни отделения, обобщи още началото на брифинга министърът.

Той допълни, че всеки пациент, който прецени, че се намира в състояние, което е спешно, има право да посети болница, а лекарят е този, който трябва да прецени дали е спешен.

„Ръст в смъртността има. Дължи се на това, че българските граждани продължават да търсят лекар късно. Много млади хора вече търсят късно помощта, когато вече почти целият бял дроб е засегнат. Не се самолекувайте, не използвайте панически медикаменти“, апелира проф. Ангелов.

Служители на МВР също ще се включат във връчване на предписанията на РЗИ, стана ясно още на брифинга. Имаме готовност за превръщане на някои болници в такива за лечение само на пациенти с коронавирус, съобщава още БНТ. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

[post-views]

Коментарите са изключени.

Left Menu Icon