Доц. Светослав Живков: Песимист съм за избирателната активност

Доц. Светослав Живков: Песимист съм за избирателната активност

9 дни преди вота – каква е готовността на държавата за вота?

„Дали хората имат ищах – ще видим в изборния ден. Сега по-лесно може да кажем за кампанията и самите политици, моето впечатление, е че кампанията е доста вяла. Това има някакво обяснение, защото това са петите избори в рамките на много къс период. Дори финансовите ресурси на партиите са редуцирани. Няма и много нови кандидати“, каза експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в студиото на „Денят ON AIR“.

„В България традиционно залага на твърдия си електорат, в тази кампания ми прави впечатление, че дори в тази посока усилията не са оптималните. Това ме кара бъда песимист относно избирателната активност, защото ние от страна може да имаме увеличение на гласуващите заради хартиената бюлетина. Това е само единият фактор, който влияе на активността. Слабата кампания ще влияе в друга посока“, допълни доц. Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в последните дни някои министри нагнетяват допълнително напрежението.

„Когато вътрешният министър заявява, че има работодатели на едри предприятия, които контролират и притискат своите работници да гласуват по определен начин – беше хубаво този министър да спомене поне няколко имена. Разбира се, коректното е да не се споменават имена на партии, за да не се влияе, но така тези твърдения остават във въздуха“, категоричен е експертът.

Желев смята, че ролята на купения вот нараства.

„Видеонаблюдението не може да създаде предпоставка за някакви скандали. Първо е проблемът с тези паравани и рисковете, които крият за контролиране на вота. Различни общини ще подходят по различен начин. Комбинираното гласуване с бюлетини и машини повишава риска за грешки в протоколите.“

Вижте видео с целия разговор

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)