Доц. Ташев: Скопие отдели 30 млн. евро за лобистка дейност в ЕС и САЩ

„Очаквам, със съжаление го казвам, Албания и Северна Македония да бъдат разделени по този общ преговорен пакет“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR доц. Спас Ташев от БАН в отговор на въпрос реалистично ли е очакването на Скопие на 14 декември да има напредък по даване старт за европреговори. На тази дата е последната среща на върха на ЕС за годината.

„Това ще бъде последната среща през декември, когато двете държави ще бъдат разглеждани в този формат. Много е вероятно след това те да бъдат разделени, ако, разбира се, има воля в някои страни от Западна Европа, тъй като има разминаване понякога между думи и дела и в някои от нашите европейски партньори. Те в момента не възразяват срещу тази евроинтеграция на Скопие и Тирана, но само преди няколко години имаха съвсем противоположни мнения“, допълни доц. Ташев.

Той уточни, че когато пътят пред Тирана е отворен с подобен подход, тогава ще видим дали наистина държави като Франция, Холандия, Дания, ще препотвърдят своята позиция, че Тирана може да започне преговорите за евроинтеграция.

„Надявам се, че при толкова натрупани факти в тази посока този процес ще продължи. Но за да бъде извадено Скопие от този пакет, основната вина е на самите управници в Скопие. Те заложиха не само на езика на омразата и лъжата, те заложиха дори на купуването на чужди съвести“, добави експертът от БАН.

Той припомни, че един от германските депутати, който беше от управляващото мнозинство, си подаде оставката, тъй като беше уличен, че е получавал финансови средства от Р Северна Македония, за да обслужва техните интереси.

„През последните 2 месеца правителството в Скопие отдели 30 милиона евро само за лобистка дейност в Европейския съюз и Съединените американски щати“, допълни доц. Спас Ташев в разговор с Милена Милотинова. 

Във вторник доц. Ташев смята да изпрати подготвеното писмо до френския президент, в което го уведомява как определени среди в РСМ използват името му за фалшиви новини. Когато прочел „новината“ в македонската преса, ученият решил да провери дали наистина Емануел Макрон е изпратил грама до френските посланици в Европа, в която е обявил намерение за започване на европреговори със Скопие и Тирана до края на годината, като до тогава трябвало да се постигне и споразумение с България. Ученият не намерил потвърждение нито в цитираната от Скопие френска медия, нито от друг официален източник.

„Тъй като проектът на писмото вече беше подготвен, ние решихме да го преработим коренно и да посочим на френския президент как с неговото име е злоупотребено от режима, който днес управлява Р Северна Македония; как една страна, която не е член на Европейския съюз се опита да създаде конфликт между две държави, които са членки на Европейския съюз. Използвайки не само езика на омразата, но и езика на лъжата. Аз се надявам, че именно с тези аргументи, Франция по-скоро ще започне да защитава още по-активно българската позиция. Между другото, президентът Радев (през седмицата в Страсбург) много добре представи нашата позиция пред Макрон. Но в това наше изложение, ние разкриваме и някои факти, които ще бъдат интересни за широката българска публика. Например. През 1918 г. Франция провежда едно преброяване на населението, тъй като през този период тя владее една част от географската област Македония, и констатира, че това население е българско. През 1922г. Франция официално публикува данните от това преброяване, с наличието на македноски българи и всъщност ние в момента с този документ благодарим на Франция, че макар и да сме били държави-противници в Първата световна война, Франция обективно е отразила фактите, а именно – наличието на македонски българи. Нещо, което Скопие в наши дни отрича,“ заявява доц. Ташев.

„Между другото попаднахме на едни много интересни френски документи от 1988 г., когато вече е започнал процесът за поставяне на акцент върху правата на човека в Европа, именно през този период Македонските патриотични организации провеждат своя конгрес и правят едно изложение за потъпканите права на българите в днешната Р Северна Македония. Френското посолство благодари за информацията за нарушени права на българите в днешна Р Северна Македония и ние просто припомняме на Франция, че е поела ангажимент, макар и преди 30-тина години, да защитава правата на тези българи. Така че мисля, че с Франция можем да намерим една дългосрочна основа да си партнираме, за да постигнем целта, която преследваме, а това е равенство на всички граждани на Р Северна Македония, без значение към кой етнос принадлежат. Тъй като Франция, все пак е една държава, която има традиция в своята външна политика, мисля, че Франция няма как да загърби данни, които тя самата е изнесла и чиято заслуга за появата на тези данни е на Франция,“ заключава ученият.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)