До седмица-две ще има ръст на случаите с COVID-19, смята Ангел Кунчев

До началото на август в България ще има ръст на случаите на COVID-19, смята главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. До началото на септември, а при оптимистичен сценарий – през октомври в страната ще доминира вариантът „Делта“, прогнозира той.

Тези дати не са абсолютни, тъй като от поведението на българите ще зависи дали ръстът на случаите на коронавирус ще бъде бърз и интензивен, каза д-р Кунчев в интервю за БНР. Той имаше предвид процеса на ваксиниране в страната, който през юни отбеляза спад.

Думите на проф. Кунчев идват на фона на нова вълна на пандемията в различни страни. Тя е обусловена от варианта „Делта“, който първоначално се разви в Индия. Този вариант се предава много по-лесно от всички предишни.

По-рано тази сутрин директорката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова каза пред БНТ, че ваксинираните и преболедувалите са много по-слабо уязвими от варианта „Делта“, а в случай, че се заразят, заболяването би минало леко.

В интервюто си за БНР проф. Кунчев каза, че ситуацията се влошава „с доста бързи темпове“ в Кипър, Гърция, Испания, Португалия и някои области на Нидерландия. По думите му тази вълна ще достигне до всички страни, но целта на всяка от тях е вълната да ги засегне по-слабо и след по-дълго време.

Според него България в момента се намира в най-добрата ситуация, но тя няма да се задържи повече от седмица-две. „Оттук нататък ще започне ръст и от нас зависи колко ще е бърз и интензивен. Ако не успеем да постигнем по-висок имунизационен обхват, ще се повтори картината, която виждаме в Испания, Гърция и Кипър“, каза Кунчев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .

(Visited 11 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!