До 5 години затвор. Руският парламент разшири обхвата на закона срещу чуждестранните агенти

Държавната дума на Русия прие нови поправки в така наречения Закон за „чуждестранните агенти“. Измененията разширяват възможностите на властта да ограничава и санкционира хора и неправителствени организации, както и въвежда изисквания към начина, по който медиите могат да съобщават за дейността им.

Според новия закон всички лица, включително и международни журналисти, които участват в политически събития в Русия или събират материали, свързани с националната сигурност, трябва да бъдат включени в списъка с чуждестранни агенти.

Хората от този списък няма да могат да работят на обществена служба като например в община или кметство. Те ще трябва и да подписват кореспонденцията си с властите като „международен агент“.

Според световната организация за човешки права „Амнести Интернешънъл“ новият закон драстично ограничава и уврежда работата не само на гражданските организации, които получават финансиране отвън, но и на много други групи в Русия.

Друга поправка, приета от руския парламент на 23 декември, описва наказание до 5 години затвор за хора и организации, които са в списъка на международните агенти, но не информират институциите в страната за това и не докладват за своите действия на властите.

След като са приети от долната камара, поправките трябва да бъдат гласувани и в горната камара – Съвета на федерацията, където не се очаква да срещнат опозиция.

Законът за чуждестранни агенти беше приет за първи път през 2012 г. Основното изискване, което се въведе с него е, че различни организации трябва да докладват за своите дейности и да допускат финансови проверки. Според критиците на управлението на Путин законодателството се използва срещу руски граждански организации, групи за опазване на човешките права и политически активисти, включително и организацията „Антикорупционна фондация“ на известния опонент на правителството Алексей Навални.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)