НАЙ-НОВИ:

До 5 минути за гласуване с машина, после устройството се изключва

До 5 минути ще има всеки избирател, за да гласува с машина

Ако не е успял за това време да се справи, устройството ще се изключи, пише 24 часа

Това стана ясно на заседанието на ЦИК вчера по време на обсъждането на методическите указания за частичния местен вот на 27 юни. Това обаче ще е валидно и за парламентарните избори на 11 юли, тъй като машините, с които ще се гласува на двата вота, са от един и същ модел.

В случаите, в които избирател стои повече от 2 минути пред машината, член на секционната комисия ще трябва да го попита дали има затруднения и да му даде указания как да подаде електронния си вот.

На 4 април на президента Румен Радев му отне минута и половина, за да гласува с машина. Експерименти на ЦИК обаче показаха средно време за вот с устройство около минута и 10 секунди.

За 11 юли електронната бюлетина ще е от 2 страници.

Около 423 машини ще са нужни за секциите в чужбина, като по 2 устройства ще има в тези, в които са гласували над 350 избиратели. Всяка секция с машинно гласуване извън страната ще разполага с по 5 смарткарти, или общо 2200. До редакционното приключване на броя ЦИК обаче не беше взела окончателно решение по тези теми.

За вота в страната комисията обсъжда вариант по 2 машини да има в секциите с над 450 избиратели.

Поне 3 г. професионален опит пък трябва да имат експерти на партии, коалиции, организации с регистрирани наблюдатели за вота, за да участват в одитирането и сертифицирането на машините за изборите. То отново ще се извърши от Държавна агенция “Електронно управление” и институтите по стандартизация и по метрология по методология, изготвена от тях, както предвижда Изборният кодекс.

Изискването към външните експерти, които ще имат право да наблюдават процеса по сертифициране и одитиране на машините, е те да са висшисти със специалности в сферата на информатиката и компютърните науки.

Партиите, коалициите и организациите, регистрирали наблюдатели за вота, ще имат право на един представител, а БАН – до двама, пише в решението на ЦИК.

източник www.dunavmost.com ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon