ДПС обяви поход за сваляне на кабинета „Борисов“3

На днешното свое заседание Централният съвет на ДПС прие декларация, в която се заявява, че сегашното управление е вредно за страната и се отправя призив към всички национално-отговорни партии да обединят усилията си за решителни действия за прекратяване на заплахите за демокрацията и държавността.

„Мирът, стабилността, демокрацията и държавността трябва да бъдат защитени“, се казва в документа. „Популисткото националистическо управление в страната е пълен провал. Рисковете за стабилността на страната, демокрацията и държавността изискват отговорни и бързи действия в името на бъдещето“, подчертава ръководството на ДПС.

„Намираме се в ситуация на политическа криза и пълен блокаж на изпълнителната власт“, обяви председатлят на ДПС Мустафа Карадайъ в паузата на продължаващато заседание на Централния съвет на партията.

Анализът на движението сочи, че участието на националистите във властта нанася огромни щети на демокрацията, ерозира държавността и подкопава дори крехкото доверие на гражданите в органите и институции. Според лидера на ДПС националистите генерират криза и хаос и са заплаха за стабилността в страната.

„Днес на власт са езикът на омразата, ксенофобията, расизмът. Основна отговорност за това носи ГЕРБ, констатира председателят на движението. Липсата на управленска визия, липсата на реформи, отдалечаването от хората и нерешаването на техните проблеми спомагат за все по-големите социални неравенства и липса на справедливост“, подчерта Мустафа Карадайъ.

„Липсва диалог между институциите. Непрекъснатите скандали в управляващото мнозинство поставят страната пред риск. Демокрацията е застрашена, стабилността в страната е под заплаха и това изисква спешни действия от нас“, посочи председателят на ДПС.

В приета от Централния съвет на ДПС декларация се казва:

„ЦС на ДПС заявява своята категорична позиция, че популисткото националистическо управление в страната е пълен провал. Обръщаме внимание, че ГЕРБ не само включи националистите във властта, но чрез тяхната легитимация се опита да си създаде алиби за провала на упвлението на този кабинет. Това доведе до пълен колапс в изпълнителната власт и до политическа криза. Основната отговорност носи ГЕРБ. Домакинството на Съвета на ЕС не може да замести необходимите реформи във всички сектори. Рисковете за стабилността на страната, демокрацията и държавността изискват отговорни и бързи действия в името на бъдещето.

Ние, членовете на ДПС, заявяваме, че това управление е вредно за страната и всички национално-отговорни партии трябва да обединят усилията си за решителни действия за прекратяване на заплахите за демокрацията и държавността. Мирът, стабилността, демокрацията и държавността трябва да бъдат защитени.

Българското общество осъзнава, че между декларираните намерения на властта и реалностите има огромна разлика, че бедността расте, омразата и агресията са навсякъде. Правата и свободите на българските граждани и на уязвимите групи не просто не са гарантирани, те се нарушават от най-високото място. Скоро всички български граждани ще поискат промяна. Промяната е неизбежна. Всяко забавяне ще доведе до още по-тежки последици и всички ще платим висока цена. С управлението на страната трябва да бъдат ангажирани партии с доказана привързаност към европейските ценности и към демокрацията, отговорни пред обществото днес и пред бъдещите поколения. Призоваваме всички национално-отговорни партии, всички държавни органи и институции да предприемем необходимите действия да запазим мира, да защитим демокрацията и да гарантираме правата и свободите на всички български граждани и на уязвимите групи в обществото.“

Мнението на Карадайъ е, че предсрочни избори в тази ситуация са неизбежни. Той отказа да отговори на въпрос какви точно действия ще предприеме ДПС в така създалото се положение.

„Въпросът е какво се случва в държавата. Ние не споделяме философията „стани да седна“. И какво от това като ще има ново правителство в рамките на този парламент или ново правителство след предсрочни избори, ако ще се случва същото в страната. Ние говорим за алтернатива на това управление. Според нас алтернативата на това управление е управление с ясна програма за ускорено развитие на страната“, подчерта председателят на ДПС.


image0 (9K)