ДПС отрече Пеевски да познава напусналия шеф на кабинета на Калин Стоянов и да е бил свързан с Lafka

ДПС отрече Пеевски да познава напусналия шеф на кабинета на Калин Стоянов и да е бил свързан с Lafka

Депутатът от ДПС Делян Пеевски не познава Васил Кръстев, който наскоро напусна поста на началник на кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов, “и няма никакво отношение към назначаването му където и да било”.

Това заяви пресцентърът на партията в отговор на въпроси на Свободна Европа, изпратени миналата седмица по повод публикация на “Капитал”, че в миналото Кръстев е работил в свързваната с Пеевски верига павилиони Lafka.

Кръстев подаде оставка като началник на кабинета на Стоянов няколко часа, след като въпросната статия беше публикувана. Впоследствие коментира пред Свободна Европа, че не познава Пеевски и никога не го е виждал на живо, но напуска поста, за да провокира напрежение върху МВР.

По този повод пресцентърът на ДПС добавя, че Пеевски “не е имал и няма никакво отношение към веригата павилиони Lafka” с допълнението, че “информацията за притежаваните от него дружества е публична и може да бъде намерена в Търговския регистър”.

Както Свободна Европа е писала, депутатът от ДПС никога не е присъствал директно в собствеността на веригата. Към 2019 г., малко преди фалита си в началото на 2020 г., Lafka е притежавана от фирмите “Еф Ем Си Джи трейд” АД и “Благоевград БТ”.

Първото дружество е собственост на едноименна австрийска фирма с управител от Люксембург, а второто концентрира активи, свързани с Пеевски.

Информацията, че Кръстев е работил в Lafka стана факт скоро, след като съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) Кирил Петков, заяви, че Калин Стоянов е предложен за вътрешен министър от ГЕРБ, а не от ПП-ДБ.

Според неофициална информация на “Капитал” именно напусналият началник на кабинета на Стоянов е бил ангажиран с чистката на полицейски шефове в страната, предприета от министъра миналото лято. Кръстев отрече това пред Свободна Европа.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)