Драгомир Стойнев: Това управление без характер загроби 3 стратегически енергийни проекта

Драгомир Стойнев: С документите по „Белене“ има кой да се занимава, ГЕРБ да отговарят за политическата си вина за превръщането ни в енергийно зависима държава

Провалът с „Белене“ и всички последствия са резултат от управленската немощ на ГЕРБ. Те се провалиха в управлението на стратегически енергийни проекти и водят България към енергийна зависимост, казва депутатът от Старозагорски избирателен район в БСП Лява България Драгомир Стойнев.

Сега цитират фактури, договори, протоколи, стигнаха и до деловодителките, за да хвърлят политическата си вина върху друг. Аз също мога да цитирам протоколи на БЕХ от началото на 2013 г., в които се разрешават плащания, макар и предоговорени. С документи обаче се занимават съответните органи, да ги оставим да си свършат работата.

Работата на министрите е друга – да осъществяват контрол и да правят политика. Аз встъпих в длъжност като министър на 29 май 2013 г. През юни 2013 г., уволних целият Съвет на директорите на БЕХ, след като разбрах, че процесът с прекратяване на отношенията с компанията-изпълнител е напълно забатачен. Тогава спряха и плащанията. Спазих правилата и се съобразих като министър с едно решение на МС и на НС, срещу което бях гласувал като депутат от БСП. Те дори и това не можаха да направят – да си изпълнят административно и юридически, политическото решение за спиране на „Белене“.

Права е министър Петкова, няма как един министър да стои на вратата на НЕК и да дебне фактури, но един министър може да контролира БЕХ. Аз направих точно това – спрях процесът и го обявих публично на пресконференция, след която се самосезира и прокуратурата.

С „Белене“ създадоха поредица от кризи – влизане в арбитраж и загубата му, административно блато с прекратяването на проекта, което сега е обект на разследване. Адвокатите от Уайт енд Кейс съветвали да не се прекратяват договори. А защо стигнахме въобще до Уайт енд Кейс? Заради спирането на проекта.

Загубите на обществени пари заради арбитража и заради процедурни грешки са факт. Още по-страшни ще са бъдещите загуби за страната, ако продължи това управление без характер, което загроби 3 стратегически енергийни проекта.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.