Държавна комисия препоръча промяна в общите условия на един от мобилните оператори

Комисията за защита от дискриминация препоръча промяна в общите условия на един от мобилните оператори, така че договори за услуги да могат да се сключват и чрез упълномощено лице. Поводът е отказ на компанията да предостави услуга на болна и неподвижна жена, въпреки че за целта тя е издала пълномощно на сина си.

[ad id=“225664″]

В сигнала си до Комисията за защита от дискриминация – жалбоподателката разказва, че на основание общите условия на оператора й е била отказана услуга. Това е станало – въпреки заверено при нотариус пълномощно, с което тя дава право на сина си да я представлява пред компанията и въпреки предоставеното копие на неин документ за самоличност. Според нея това поставя в неблагоприятно положение лицата с увреждания и противоречи на законодателството. Жената посочва, че е оперирана, че е прекарала инсулт и й е невъзможно да се придвижи поради подмяна на тазобедрена става.

[ad id=“263680″]

В становище до КЗД от оператора посочват, че не биха допуснали каквато и да е дискриминация и че политиката им за несключване на договор с пълномощно по никакъв начин не била насочена към хората с увреждания.

От КЗД обаче посочват, че тази политика представлява непряка дискриминация по смисъла на законодателството. Експертите са наложили глоба на компанията в размер на 2500 лева. Решението е потвърдено на две съдебни инстанции.

bnr.bg

(Visited 8 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.