Дянков очаква по-сериозни мерки от просто затягане на коланите

Дянков очаква по-сериозни мерки от просто затягане на коланите
Дянков очаква по-сериозни мерки от просто затягане на коланите

Снимка: архив, БГНЕС

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета. Това заяви пред Нова тв бившият финансов министър и финансист Симеон Дянков. И допълни, че очаква по-сериозни мерки от просто „затягане на коланите”.

Още по темата

16 мар 2023 09:14

244

„Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. За това според мен финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно”, каза още Дянков.

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%. Според финансиста обаче той ще е около 9%.

Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков. Според него това е така, защото правителството се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президентството.

„Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът”, увери финансистът.

По думите му има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне 20-процентният ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят.

По думите му няма риск за валутния борд, но се отдалечаваме от еврозоната. Дянков допълни, че двуцифрената инфлация ще остане поне до есента.

 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)