Д-р Елисавета Енишейнова, специалист по неврофизиология: Модерен апарат открива нарушения на нервите

– Д-р Енишейнова, Александровска болница разполага с много добър апарат за електромиография (ЕМГ). Разкажете нещо повече за него.
– Да, имаме добър, модерен апарат, един от най-добрите въобще в българските болници. Диагностичен апарат за периферната нервна система. Това е електрофизиологично изследване, използвано за диагностициране на мускулни заболявания и болести на периферните нерви. Работим със Здравната каса, но за съжаление понякога се налага пациентите да доплащат определена сума.

– Кога се налага да се прави това изследване?
– Използва се за диагностициране на мускулната система и периферните нерви, при възпалителни процеси, плексити, невралгии, при дископатия, полиневропатия и ишиас. Използва се при слабост и болки в крайниците, тремор, мускулна атрофия, промени при ендокринни заболявания, диабетна полиневропатия и др.

– Как се провежда?
– ЕМГ може да се проведе при различни състояния на мускулите – в покой, под напрежение, при произволно съкращение. Продължителността на процедурата е от 30 минути до един час. По време на изследване пациентът се намира в легнало или в седнало положение. Резултатът представлява графика, подобна на електрокардиограма.

– Има ли някакви рискове или усложнения при изследването?
– ЕМГ изследването е безвредно. Възможно е да причини лек дискомфорт. Инфектирането е крайно рядко явление. Специална подготовка въобще не е необходима. Това изследване се прави от повече от 30 години, но нашата апаратура е на много високо технологично ниво, което разширява възможностите ни за точна диагноза. А когато този апарат е в ръцете на специалист, той му е верен помощник. Само с един електрод можем да определим, ако нервът е увреден, къде точно и в каква степен. Големи са възможностите на апаратурата ни при оценката на състоянието на пациента при широк кръг вероятни заболявания, които едно по едно можем да изключим.

– Можем ли да кажем, че имаме диагноза след едно такова изследване?
– Задължително я имаме. Категорично и с голяма достоверност може да се постави диагноза. Ако се съчетае и с друго изследване на територията на Александровска болница, например с изобразяваща техника, ще имаме напълно завършена диагноза. С помощта на този апарат можем категорично да отхвърлим заболяване, което прилича на друго, но не е същото. Затова пациентът идва при нас след обстоен клиничен преглед.

– А ЕЕГ апаратът ви за диагностицирането на какви заболявания използвате?
– Енцефалографията е изследване, използвано за електрофизиологичен мониторинг, наблюдение и записване на електрическата активност на мозъка, за диагностика и мониториране на всички заболявания, свързани с нарушения на мозъчната активност – епилепсии, деменции, някои психотични състояния. Електродите изпращат информация към компютър, който записва електрическата активност на мозъка на хартиен носител или ги показва на екрана. Някои състояния, например пристъпи, могат да се установят посредством промените в обичайната електрическа активност на мозъка.

блитц.бг


image0 (9K)