Д-р Мирослав Ненков: Дано не се стигне дотам лекарите да избират кого да лекуват

Бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков представи няколко сценария за развитие на мерките срещу коронавируса у нас.

„Властите имат следните варианти – да кажат, както в Швеция – носете маски, мийте си ръцете, няма ограничения. Вторият е „късият повод”, от който нашите власти се страхуват”, посочи Ненков в студиото на Нова ТВ.

Анестезиологът разкри подробности как протичат грижите за пациентите с тежки случаи на инфекцията.

При нас достигат хора, които преди всичко са развили белодробните симптоми на болестта. Това са тежко и сериозно болни пациенти, за които е необходимо да бъдат обдишвани с техника. За тях, извън специфичните медикаменти, се прилага обща реанимационна грижа, разясни той.

Свикнали сме, когато кихаме, кашляме и имаме температура, да казваме, че това е настинка. Сега обаче ситуацията е малко по-различна. Важни са няколко неща – спазването на дистанция, носенето на маски и хигиена, и търсене на помощ при първи симптом при лични си лекар, посочи бившият здравен министър.

Той подчерта, че ситуацията около COVID-19 е нова. В администрацията завоите се взимат много бавно и плавно. Но се надява да не се стигнe дотам, че лекарите да избират кого да лекуват, посочи д-р Мирослав Ненков.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 

(Visited 4 times, 1 visits today)