Д-р Перчемлиева: Едва 9% от жителите на Старозагорска област са ваксинирани напълно

Само 9% от жителите на област Стара Загора са със завършен имунизационен процес срещу коронавирус. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.

„Като цяло са приложени 66 829 дози от ваксината. Със завършена имунизация в областта са 31 554 човека, което прави 9% от ваксинираните. Жителите на областта са около 300 000 и ако се извади населението до 18 годишна възраст, което сега започваме да ваксинираме, то обхвата е около 14%. А ако се погледне като цяло ваксинираните, то процента е около 32“, обясни тя. „Това обаче са лица, направили първа игла, но не завършили изцяло имунизационния процес“, уточни още д-р Перчемлиева.

По думите й във всички населени места у нас ваксинирането върви с подобно темпо. „Обхватът е между 18 и 20%. В някои общини той е и по-нисък от този в област Стара Загора. Мисля, че при нас нещата вървят много добре. Според Националния ваксинационен план най-много са обхванатите в 3,4 и 5-та фаза. Това са възрастните, организирани групи заводи, фабрики, предприятия, фирми. Наблюдава се спад на желаещите да се ваксинират, но мисля че това е във връзка с летния сезон. Хората смятат, че щом в момента не регистрираме висока заболеваемост, то не е и нужно и да се имунизират. А това не е така. Точно както се поставя противогрипна ваксина в период, в който нямаме регистрирани случаи и няма как да се зарази човек, по същия начин в момента е най-удачният вариант да се постави ваксина срещу Ковид 19“, допълни д-р Таня Перчемлиева.

„В РЗИ Стара Загора има много малко ваксини от тези, чийто срок на годност изтича в края на юли“, обясни още  д-р Перчемлиева. „При нас са осигурени абсолютно всякакъв вид камери за съхранение както на ваксините по имунизационния календар, така и на ваксините срещу Ковид 19. През последния месец осигурихме и подвижен фризер-камера, с която получаваме ваксините“, каза епидемиоложката.

 


image0 (9K)