Д

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Дамянка Парашкевова ТАНЕВА; 24.12.1956 г. гр. Шумен; мед. сестра по професия; полувисше образование; има собствен бизнес фирма за разпространение на печатни издания – Коректа ООД.

Хоби: отглеждане на цветя

Девиз: Много работа+малко късмет=успех.


danail todorov_resizedДанаил Иванов Тодоров

Роден на 2 юли 1970 г. в Стара Загора, в семейството на Иван и Денка Митеви. Има брат Неделчо. Завър­шва V-то ОУ „Митьо Станев” и Вечерна гимназия в града. Танцьор-солист е в АНПТ „Зорница” (от 1977) и помощник-хо­реограф в ансамбъла (1993). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната. През 1989 година защитава втора солистична кате­гория в София. Има съпруга Павлина и дъщеря Ванеса.

*Баща му Иван Тодоров е музикант-диригент на оркестъра и мъжката група, корепетитор на танцовия състав на АНПТ „Зорница” и „Поче­тен член” на читалището.

Майка му Денка е певица, а брат му Неделчо и дъщеря му Ванеса са танцьори в ансамбъла.

Данаил е артист-балетист във ФА „Загоре” в Стара Загора и студент в „Анти-хореография” в Пловдив.


Даниела Георгиева КОСТИНКОВА; 12.08.1967 г., Шумен; учител по мезика и естетика; висше образование; член на съюза на учените в България. Автор е на публикации в музикалната и педагогическа сфера.

Хоби: книгите

Девиз: Аз мога.


Даниела Иванова МИТЕВА; 03. 05. 1956 г.; филолог; висше образование българска филология;


Даниела Неделчева ПОПОВА; 06.08.1962 г., гр. Добрич; специалист научна информация; полувисше образование

Девиз: Не изневерявай на себе си, бъди полезен за другите.


Данчо Иванов ДАНЕВ; 22. 11. 1951 г., с. Ябълково, обл. Хасково; химик; висше образование


Дарин Нанев РАДУЛОВ; 28.06.1966 г., Стара Загора; преподавател по физическа култура; висше образование – НСА; постижения: национален състезател; национален треньор; многократен шампион и вицешампион на България по бейзбол и софтбол, треньор №1 на България 1993 г.,94,95,97 г., отбор №1 на Стара Загора

Хоби: спортните прояви

Девиз: няма


Дарина Дончева Колева; 03.01.1974 г.; журналист; висше образование българска филология
Хоби: музика

Девиз: Внимавайте какво си пожелавате, защото мечтите могат да се сбъднат.


darina dineva_resizedДарина Руменова Динева

Родена на 25 юли 1998 г. в Стара Загора, в семейството на Румен и Гергана Диневи. Има сестра Галина. За­вършва I-во ОУ „Г.Бакалов” и МГ „Гео Милев”, специ­алност математика и френски език, в града и СУ „Св.Климент Охридски” в София. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 2003). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.


darina hristova_resizedДарина Христова Христова

Родена на 17 юни 1997 г. в Стара Загора, в семейството на Христо и Иванка Христови. Има брат Христо. За­вършва СОУ „Железник” и ПГВМ „Ив.П.Павлов”, спе­циалност ветеринарен техник, в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 2010). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната и в турне до Македо­ния.


daiana shivacheva_resizedДаяна Николаева Шивачева

Родена на 17 август 1997 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Николай и Пенка Шивачеви. Има брат Христо. Учи в СОУ „Ив. Вазов” в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница”. Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.

*Даяна е солистка в „Жеравненски танц”. Избрана е за „Царица Лозана” в конкурса „Хубост българска” – Трифониада 2014 година.


Денка Енчева ВЕЛЧЕВА; 12. 06. 1955 г., гр. Чирпан; машинен инженер; висше образование; научен сътрудник


desislava petrova_resizedДесислава Иванова Петрова

Родена на 20 май 1981 г. в Димитровград, в семейст­вото на Иван и Руска Иванови. Завършва I-во ОУ „Г.Бакалов” и ТОХ „Райна Княгиня”, специалност ку­линарство, в Стара Загора и Свободен университет, специалност логопедия, в Бургас. Артист-балетист е в ансамбъл „Загоре” в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1995). Участва с ансамбъла в кон­церти в града и страната и в турне до Чехословакия. Наградена е с юбилейна грамота. Има съпруг Горан и син Иван.

*Майка ѝ Руска е песнопойка, а съпругът ѝ Горан е танцьор в ансамбъл „Зорница”.


dean donchev_resizedДеан Георгиев Дончев

Роден на 12 октомври 1967 г. в Разград, в семейството на Георги и Станка Дончеви. Завършва основно и средно образование и Тракийския университет в Стара Загора. Танцьор-солист е в АНПТ „Зорница”. Участва с ансамбъла в концерти в града и страната. След това работи в Ирландия. Има съпруга Антоанета, дъщеря Да­мяна и син Генади.

*Съпругата му Антоанета е танцьорка-солистка в ансамбъл „Зорница”.


Диана Генова ЙОРДАНОВА; 10.04.1955 г., Симеоновград; историк; висше образование


Димо Иванов СТАНЕВ; 25.02.1967 г., Стра Загора; поет; средно образование

Хоби: Истината

Девиз: Никога пред никого на колене


Димчо Куцаров ФЕНЕРОВ; 19.10.1959 г., Стара Загора; средно-специално образование СПТУ по машиностроене


Делчо Григоров ПЕТКОВ; 16. 09. 1957 г, с. Славяново, Хасковско; учител биология и химия; висше образование

Хоби: книги, кръстословици.


Денка Георгиева ИЛИЕВА; 23. 04. 1948 г.; зооинженер; висше образование


denka stefanova_resizedДенка Стойкова Стефанова

Родена на 9 май 1978 г. в Стара Загора, в семейството на Стойко и Елена Миневи. Има сестра Милена. За­вършва XIII-то ОУ „Тина Киркова” и ТБХП „Д.Менделеев”, специалност монтьор на машини, апарати, уреди и съоръжения в химическото произ­водство, в града. Работи като продавач-консултант в ЕТ „Галикс” в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница”. Участва с ансамбъла в концерти в града и страната. Има съпруг Антон и син Симеон.

*Баща ѝ Стойко е певец-солист, а сестра ѝ Милена – певица в ансамбъл „Зорница”.


Детелин Димитров СОКОЛОВ, д-р; 13.06.1954 г., Горна Оряховица; лекар; висше образование; постижения: има две специалности: анатомия; социална медицина и здравен мениджмънт

Хоби: разходки сред природата, книги, филми

Девиз: „направо на въпроса“, „Никога не казвай никога“.


Деян Грозданов ТАНЕВ; 03.05.1976 г., икономист-счетоводител; висше образованиеДиан Димитров ШАРЛАНОВ; 13.04.1960 г., Стара Загора; лекар стоматолог; висше образование; има две специалности – обща стоматология и орална хирургия

Хоби: риболов


dian dinev_resizedДиан Цанев Динев

Роден на 24 септември 1970 г. в Стара Загора, в се­мейството на Цаньо и Марийка Стоянови. Има сестра Мариана. Завършва VII-мо ОУ „В.Благоева” и СПТУРМ „Берое”, специалност машинен монтьор, в града. Работи като механик на багер в рудник „Трояново – 3” в комплекс „Марица Изток”. След това е управител на фирма „Диневи” ООД в Стара За­гора. Танцьор-солист е в АНПТ „Зорница” (от 1984). Участва с ансам­бъла в концерти в града, страната и чужбина. Има съпруга Емилия и дъщери – Мариела, Александрина и Дияна.

*Сестра му Мариана и съпругата му Емилия са танцьорки в ансамбъл „Зорница”.


diana miladinska_resizedДиана Александрова Миладинска

Родена на 5 май 1999 г. в Стара Загора, в семейството на Александър и Тонка Миладински. Учи в СОУ „В.Левски” и в СОУ „М.Горки” в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 2015). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната.

*Баба ѝ Димка е певица в ансамбъл „Зорница”.


Диана Димитрова БУШКАЛОВА; 23.04.1961 г., София; стоматолог, мениджър на стоматологична практика и зъболекарска лаборатория; висше образование – стоматология, детска стоматология и пародонтология, здравен мениджмънт, създава Първа частна зъботехническа лаборатория и е една от първите частни стоматологични практики в Стара Загора.


Диана Димитрова НАНКОВА; 27. 07.1971 г., гр. Сливен; учител; висше образование


Диана Минчева ДИМОВА; 27.04.1976 г., Стара Загора; социален педагог; висше образование, магистър по социална педагогика; консултант към програма „Знание, успех и промяна на Фондация „Работилница за граждански инициативи“; член на Националния съвет за закрила на детето; има публикации и разработки.


Диана Найденова НАЙДЕНОВА-ГИРГИНОВА; 12.02.1961 г., Нова Загора; актриса; висше образование – НАТФИЗ; 1983 г. гастрол в Унгария Виола и Себастиан „Дванайста нощ“ Шекспир; специална награда Лайош Кошут 1988 г.; награда за главна женска роля „Нирвана“ „Константин Кисимов“ 1994 г; Европейски месец на културата моноспектакъл „Човешкият глас“ Кокто; два пъти Милкана –„Майстори“ Рачо Стоянов, режисьор Елка Михайлова 1986 г. и режисьор Наум Шопов 1996 г.; награда за главни роли Джил „Пеперудите са свободни“ и Милкана от театралното ръководство на ДТ „Гео Милев“ 1997 г. и множество други роли;

Хоби: нумерология.

Девиз: Бъди винаги по-високо от другите, за да те виждат те, а за да ги виждаш ти.


Диана Хубенова АБРАШЕВА; 06.12.1962 г., с. Винарово, Старозагорско; журналист; висше инженерно образование; член на Съюза на българските журналисти


diliana dimova_resizedДиляна Димова Димова

Родена на 2 септември 1983 г. в Стара Загора, в се­мейството на Димо и Татяна Димови. Има брат Марко. Завършва СОУ „Ив.Вазов”, учи в ТБХП „Д.Менделеев” и завършва Вечерна гимназия „Захари Стоянов” в града. Работи в частни фирми. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1993 – 1994; 1997 – 1998). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.


Диман Йорданов ДИМАНОВ, д-р; 16.08.1944г. Перник; ветеринарен лекар; висше образование; научна област: биогеохимична екология, геохимични болести; има издадени учебници, монографии, научни трудове.


Динка Стойкова КОСЕВА, д-р; 17. 11. 1941 г., гр. Казанлък; преподавател; висше образование

Хоби: гоблени

Девиз: Честно и почтено в отношенията с хората.


Dimitar Azmanov_resizedДИМИТЪР АЗМАНОВ, ген. щаб. полк.

1880-

Роден в Стара Загора. Завършва Военното училище в София, а през 1909 г. и Генералщабната академия в Санкт Петербург. Преподавател по военна история във Военното училище в София (1909-1912). Участва в Балканските войни. Главен редактор на „Военни известия“, „Военен журнал“, „Войнишка сбирка“, „Подофицерски сборник“. Военен аташе в Сърбия (1914-1916). Военен аташе в Цариград при Главната квартира на османската армия (1916-1917). Връща се в действащата армия като началник щаб на 10-та пех. Беломорска дивизия и командир на 30-ти пех. Шейновски полк. Краят на Първата световна война го заварва начело на 12-ти пех. Балкански полк. Уволнен от армията през 1919 г.


Димитър Василев НИКОЛОВ; 11.06.1954 г., Стара Загора; инженер по озеленяване; висше образование; постижения: изграждане и поддръжка на зелените площи в Стара Загора;

Хоби: футбол

Девиз: Приемай всичко на шега, върши всичко сериозно.


Dimitar_Gyudjenov_resizedДИМИТЪР ГЮДЖЕНОВ, Проф.

1891 -1979

Роден в Стара Загора. Завършва живопис в Художecтвeнo-индycтpиалното училище (дн. Художествена академия) (1915). Специализира в Националното училище за изящни изкуства в Париж. Преподавател и професор в Художествената академия (1920-1933). Майстор на българската историческа живопис. Картините му и до днес илюстрират учебниците по история. Създава стенописи в редица църкви в София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора. Член-основател на дружеството на „Южно-българските художници“ (1911), член на дружество „Съвременно изкуство“ (1920-1927), председател на „Дружеството на художниците в България“ (1931-1941). Участва в изложби в Берлин, Прага, Виена, Ню Йорк. Награден с орден „Кирил и Методий“ (1963; 1972)


dimitar dimitrov_resizedДимитър Динев Димитров

Роден на 3 юли 1936 г. в с. Голям Манастир, Ямболско. Има сестра Мария и брат Янчо. Завършва основно обра­зование в селото, средно образование, специалност двига­тели с вътрешно горене, в Ямбол и Селскостопански тех­никум „Хр. Ботев”. Артист-водач на група е в ансамбъл „Загоре” при ОНС – Стара Загора. Ръководител е на Школа по кавал и основател на ансамбъл към Домостроителния ком­бинат в града. От 1977 година е акомпанятор, художествен ръководи­тел и диригент на оркестър „Зорница”. Участва с ансамбъла в турнета до СССР, Чехословакия, Полша, Сърбия, Унгария, Румъния и Италия. Награден е с 14 златни, 7 сребърни и 1 бронзов медали, със значка „Отличник” на Комитета за култура в София, с дипломи, грамоти, отличия и др. Има съпруга Елка и дъщери Диана и Цвета.

*Дъщерите им – Диана и Цвета са с музикално образование.

„Зa майстора на медния кавал Димитър Динев споделям от сърце: Той е сред изтъкнатите майстори кавалджии -наши съвременници. Още през 1959 г. вече е лауреат и носител на сребърни и 13 златни медала на значката „Отличник“ на Комитета за култура и златна значка на БАН. Сътрудник е на Българското радио и телевизия. Посетил е над 20 страни на Европа.“

Слав Драгански „Кавалът свири говори”, Изд. Хр.Г.Данов, Пловдив, 1985 г.


Димитър Добрев АВДЖИЕВ; 06. 10. 1952 г., ; Чирпан; машинен инженер; висше образование.


Димитър Добрев БАНОВ; 08.11.1955 г.; Сопот; техник изчислителна техника; висше образование


Димитър Добрев МАРУСЕВ; 07.01.1953 г.; инженер; висше образование;


ДИМИТЪР ДОСЕВ ВЪЛЕВ

1885 -1967

Роден в Стара Загора. Завършва Солунската гимназия, (1903) и „Търговия и финанси“ в Хамбург и Лайпциг, Германия (1909). Поема управлението на клона на СД „Досю Вълев и Сие“ в София. Член на централния комитет на Българския търговски съюз. Председател на Българската търговска камара (1937-1944). Министър на търговията, промишлеността и труда (23.XI.1935- 21 .V. 1937).


Dimitar Dragiev_resizedДИМИТЪР ДРАГИЕВ

1869-1943

Роден в Раднево. Завършва гимназия в Xacково (1886). Работи като учител и развива активна просветителска, кооперативна и обществена дейност. Един от създателите на дружеството за книгоиздаване и книгоразпространение „Просвета“ (1895). Един от първостроителите и идеолозите на земеделското движение в България. Участва в Учредителния конгрес на БЗНС (1899). Председател на Управителния комитет на БЗНС (1902-1908) и редактор в съюзния орган „Земеделско знаме“. През този период ръководството на организацията и издаването на вестника се осъществява от Стара Загора. народен представител в X, XV ОНС и в V ВНС. Министър на земеделието и държавните имоти (1918-1919). След XV конгрес на БЗНС, напуска организацията и създава политическа формация „БЗНС-Стара Загора“ с печатен орган в. „Земеделска правда“ (1919-1934). Автор на много брошури и книги и на голяма количество преводна литература.


dimitar lubenov_resizedДимитър Златев Любенов

Роден на 22 юни 1982 г. в Стара Загора, в семейството на Злати Димитров Любенов и Венета Георгиева Мед­никарова. Има сестра Доника. Завършва НУ „Д.Благоев”, СОУ „В.Левски”, Механотехникум „Н.Й.Вапцаров”, специалност хладилна и климатична техника, в града и ВСУ „Любен Каравелов”, специал­ност строителство на сгради и съоръжения – бакала­вър, в София. Строителен инженер е в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1998 – 2001). Участва с ансамбъла в кон­церти в страната и чужбина.


Димитър Иванов Динев, инж.; 28.06.1947 г., с. Еленино, обл. Старозагорска; строителен инженер; висше образование; научна област: аграрни сгради и технико-технологични решения за тях; екологични аспекти при агресивното строителство; постижения: автор е на университетски учебници, книги, научни публикации, научно-популярни публикации в печата.


Димитър Иванов ДИМИТРОВ; 11.01.1964 г., с. Любеново, икономист; средно-специално образование


Димитър Йорданов НИКЛЕНОВ; 03.10.1949 г., с. Црънча, Пазарджишко; белетрист; автор на детски книги: „Трите врабчета“, „Празник на всички“, „Приятели на Слънчо“, „Трима в Капан“, на куклената пиеса „Приказка на сън“, на пиесите „Хем така, хем иначе“, „Мишокът Хали“, „Приказка за светофара“ и др.; автор е и на повече от 15 детски телевизионни филмчета. Има 20-годишен журналистически стаж в Радио „Стара Загора“.


Димитър Климентов ДЖУРБИНЕВ; 21.01.1944 г.; зооинженер; висше образование, научно направление: хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите, има над 65 научни труда, от които публикации в чужбина, монографии, брошури и книги; над 70 научно приложни разработки. Специализирал в Холандия и САЩ.


Димитър Костов ВЪЛЕВ; 14.12.1975 г., строител; средно образование


Dimitar Naumov_resizedДИМИТЪР НАУМОВ

1851-1884

Роден в Стара Загора. Учи в Роберт колеж, Цариград (1868-1871), земеделие в Табор, Чехия и Хохенхайм, Германия и Земеделска академия в Австрия (1871-1875). След Освобождението е секретар на Одринския Генерал Губернатор; Председател на Старозагорския окръжен съд, народен представител в Областното събрание на Из­точна Румелия, общински съветник в Стара Загора. Издава първия български земеделски вестник „Земеделец“ (1883-1885). Открива първата печатница в Стара Загора. Инициатор и организатор на много културни и обществения начинания като: планирането на Стара Загора, откриването на Областна девическа гимназия, на Садовското земеделско училище, на Сливенското техническо и на други училища; запазване на горите и залесяване на голите баири; обновяване на гимнастически дружества и др.


dimitar lubenov_resizedДимитър Найденов Найденов

Роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора, в семейството на Найден и Антоанета Найденови. Завършва СОУ „В.Левски”, ТМТ „Н.Й.Вапцаров”, специалност двига­тели с вътрешно горене, в града и ВСУ „Любен Кара­велов”, специалност ПГС, в София. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1997 – 2000). Участва с ансамбъла в концерти в Стара За­гора и страната. Награден е с почетна грамота. Има съпруга Петя и син Красимир.


Димитър Николов ДИМИТРОВ; 16.01.1951 г, Бургас; инженер-строителен специалист „Промишлено и гражданско строителство“; работи в областта на местното самоуправление и социалната политика, депутат от 27 избирателен район – Стара Загора; парламентарна група на БСП; член на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство и на Комисията по труда и социалната политика.


Димитър Николов ТЕКЕЛИЕВ; 12.03.1964 г.; висше образование; управител на фирма „Триал“ с дейност търговия с печатарски хартии и консумативи

Хоби: програмиране

Деко Колев ТЕНЕВ; 11.04.1956 г., Раднево; специалист студена обработка на металите; завършил ТЕТ „Г.С.Раковски“, Стара Загора

Хоби: радиолюбител


Димитрина Миткова ДИМИТРОВА-ПЕТРОВА; 12.05.1964 г., Стара Загора; инженер изчислителна техника; висше образование


ДИМИТЪР ПЕТРОВ ДИМИТРОВ, Акад.

1908 – 1975

Роден в Стара Загора. Следва класическа филология в Софийския университет (1927-1931). Специализира антична и средновековна археология и история на изкуството във Фрайбург и Берлин, Германия (1936-1938). Доцент (1941), дългогодишен ръководител на катедра по археология в Софийския университет (1946) на Археологическия институт с музей при БАН (1963-70). Основател и главен редактор на сп. „Археология“. Ръководи археологическите разкопки и проучвания на тракийския град Севтополис (1948). Член-кореспондент на БАН (1947), академик (1967)

Удостояван е с: ордени „Кирил и Методий“ II ст. (1957-1963) НРБ II ст. (1968); медал „1000 години Полска държава (1967).


Димитър Славов БАХЧЕВАНОВ; 15.10.1970 г.; Стара Загора; журналист, висше образование – история


dimitar pavlov_resizedДимитър Трифонов Павлов

Роден на 20 юни 1931 г. в с. Лесово, Ямболско, в семейст­вото на Трифон и Минка Павлови. Има сестра Мария. Завършва основно образование в селото и средно спе­циално училище – обущарство. Акомпанятор-кавал­джия е в оркестър „Зорница” (1976 – 1986). Участва с ан­самбъла в концерти и турнета в страната и чужбина. Бил е оркестрант и в Ансамбъла на ОКС – Стара Загора. Награден е с орден на Седмия републикански фестивал. Има съпруга Мария и син Трифон.


ДИМИТЪР ХАДЖИГЕОРГИЕВ

1873-1932

Завършва Пражката консерватория (1892-1897). Учител по музика в Стара Загора (1897-1902). Развива широка музикално-обществена дейност – сред основателите е на музикално дружество „Кавал“, организира оркестър и духова ученическа музика. От 1902 г. е учител по музика в София. Участва активно в изграждането на Българския музикален съюз и Българската оперна дружба. Издава в. „Музикален вестник“ (1904-1928). Директор на Музикалната академия в София (1920-1931). Композира кантати, хорови, детски и училищни песни. Автор на песенни сборници и учебници по музика.


Димитър Христов ПАВЛОВ, проф. д.с.н; 08.11. 1949 г.; агроном; висше образование; научно направление: Растениевъдство и фуражно производство, установяване продуктивност, състав и хранителна стойност на фуражни култури, предсказване на продуктивността и качествените характеристики на растенията, моделиране на използването на естествени тревни асоциации; защитил дисертация за д.с.н през 1996 г.; член на Съюза на учените в България; член на научния съвет на ИПЖЗ Троян; специализирал в Англия и Словакия;

Девиз: Работи така, че да са доволни другите от теб.


Димитър ЧИФУДОВ; 12.07.1927 г., с. Полски градец; треньор по борба; постижения: майстор на спорта; първият българин, носител на точка от Световно първенство по борба, първият олимпиец на Стара Загора, шест пъти републикански шампион по класическа борба, три пъти републикански шампион по свободна борба.

Хоби: лов

Девиз: Всичко за България и нейните истински герои.


Димитър ЧИФУДОВ-младши; 01.10.1975 г., Стара Загора; висше образование; Републикански шампион по борба, Съдия международна категория; Съдия №1 за 2001 г. Стара Загора

Хоби: риболов

Девиз: В живота и спорта да постигна повече от успехите на моя дядо и баща.


Димитрина Стефанова ГРИГОРОВА; 07. 1954 г., Карнобат; архитект; висше образование-ВИАС, София


dimka vladeva_resizedДимка Колева Владева

Родена на 24 януари 1928 г. в с. Робово, Ямболско, в семейството на Кольо Владев Тодоров и Желяза Иванова Владева. Учи в селото и завършва основно образование в село Сла­мино, Ямболско, гимназия в Ямбол и ПМИ, специал­ност медицинска сестра, в Пловдив. Работи по профе­сията си в санаториум, като главна медицинска сестра в Окръжна болница – Стара Загора и в МНЗ – отдел „Секретариат”, в София. Акомпанятор на тъпан е в оркестър „Зорница” в Стара Загора. Участва с ансамбъла в концерти и в турнета в страната. Наградена е с „Орден на труда” – златен. Има съпруг Атанас и син Веселин.

Димка Неделчева Желева-Семова

Родена на 12 февруари 1956 г. в с. Зетьово, Старозагорско, в семейст­вото на Неделчо и Калина Теневи. Има сестра Танка. Завършва ос­новно образование в селото, ТВМ „Ив.П.Павлов” и Тракийския уни­верситет, специалност ветеринарна медицина, в Стара Загора. Тан­цьорка е в АНПТ „Зорница” (1971 – 1975). Участва с ансамбъла в кон­церти в града и страната и в турнета до Румъния, Полша и Чехослова­кия. Има съпруг Семо, дъщеря Роса и син Диньо.


Димо Гиргинов ГИРГИНОВ; 31.07.1954 г., Чирпан; ветеринарен лекар; висше образование; издал е първия в България учебник „Клинично хранене на малките животни“, съвместно с американски професор Калфелц, след специализация в Cornell University USA Итака; 1994 -98 г. консултант за България на английско научноизследователски институт „Уолтън“ по хранене на домашни любимци; 1998 -2000 г. десетки публикации в област „Ветеринарна медицина“; специализации Davis University СА; Stanford CA; Gent, Harpet Adams Collage; IRA de Leon; Technical University of Lisabon; INRA Clermond Ferrand France и др.


Димо Динев НЕДЕЛЧЕВ; 31. 05. 1957г., Ранево; учител по физическо възпитание, треньор по джудо; висше образование; многократен носител на медали от републикански първенства, две европейски и две световни първенства по джудо; съдия републиканска категория;

Хоби: спорт, музика.

Девиз: Побеждавай, за да те уважават!

Уважавай себе си, за да те уважават и другите!


Димо Димитров БУХЧЕВ; 03. 10. 1945 г., Стара Загора; медицинско образование.


Димо Георгиев ДИМОВ; 15.10.1944 г.; машинен инженер; висше образование


Димо Георгиев ДИМОВ; 14.08.1961 г., с.Тенево, обл. Ямболска; преподавател по музика; муз. редактор; звукорежисьор; DJ; висше образование


Димо Косев ГЕНОВ; 09.07.1947 г., Стара Загора; художник; висше образование магистър по живопис; множество изложби в България и чужбина


Димо Тодоров ДИМОВ; 21.06.1974 г., Стара Загора; богослов; висше образование; основател на сдружение „Самаряни“


Димчо Вълчев ДИНЕВ; 07.04.1959 г., Стара Загора; икономист; висше образование


Димчо Саранов ДЖУВИНОВ, д-р; 14.11.1960 г.; ветеринарен лекар; висше образование; научен интерес: хранене на селскостопански животни; има множество публикации; издадени книги и учебни помагала. Специализирал в Шотландия, Англия, Япония, Франция. Участвал в международни симпозиуми в Единбург, Клермон-феран, Куото.


dinka angelova_resizedДинка Иванова Ангелова

Родена на 2 май 1957 г. в с. Овчи кладенец, Ямболско, в семейството на Иван и Райка Славови. Има брат Ангел. Завършва основно образование в селото, ТВМ „Ив.П.Павлов” и ВИЗВМ, специалност зооинженер, в Стара Загора. Работи по специалността си в АПК „За­горе”, а след това е оператор в „Марица-Изток 2”. Тан­цьорка е в АНПТ „Зорница” (1972 – 1976). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турне до Чехословакия. Има съпруг Руси – механик.

*Баба ѝ Дина е певица, а баща ѝ Иван – кавалджия.


Динко Димитров ЗЛАТАРОВ; 20. 04.1971 г., Гълъбово; магистър по психологическо консултиране.

Хоби: компютри уеб дизайн; плуване; музика.


Динко Недев Динев, д-р; 01.01.1950 г., Нова Загора; ветеринарен лекар; висше образование; научна област: ветеринарна хирургия оперативна хирургия /гръдна и коремна/, анестезиология; постижения: Първа награда от V световен конгрес по ветеринарна анестезиология; има издадени учебници, ръководства и наръчници в областта на ветеринарната хирургия, оперативна хирургия и анестезиология. Има множество научни публикации.


dinko dinev_resizedДинко Николов Динев

Роден на 19 ноември 1999 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Никола и Кремена Николови. Има брат Диан. Завършва СОУ „Ив.Вазов” и учи в ПГЕТ „Г.С.Раковски”, специалност ел.обзавеждане на произ­водството, в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 2015). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.


dinko dimitrov_resizedДинко Тенев Димитров

Роден на 11 ноември 1959 г. в Гълъбово, в семейст­вото на Теньо и Радка Димитрови. Има сестра Кра­симира. Завършва основно образование в Дупница, ТЕ „Ген. Вл.Заимов” в Гълъбово и висше образование в Санкт Петербург в Русия. Работи в ТЕЦ „Марица-Изток 3” – цех ТК и А – технически надзор и органи­затор на производството. Танцьор е в ДК „Енерге­тик” в Гълъбово и в АНПТ „Зорница” в Стара Загора (от 1982). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турне до Чехословакия. Носител е на грамоти от нацио­нални и републикански фестивали. Има съпруга Стефка и дъщери – Валентина и Ралица.

*Майка му Радка е певица, а сестра му Красимира – танцьорка в ан­самбъл „Зорница”.

Съпругата му Стефка и дъщеря им Валентина са танцьорки.


dincho dinev_resizedДинчо Господинов Динев

Роден на 1 септември 1959 г. в Димитровград, в се­мейството на Господин Динев Иванов и Станка Ива­нова Динева. Има брат Иван. Завършва III-то ОУ „Ко­льо Ганчев” и ТМТ „Н.Й.Вапцаров”, специалност топла обработка, в Стара Загора. Работи като техно­лог, заварчик и на свободна професия в града. Тан­цьор е в АНПТ „Зорница” (1975 – 1979). Участва с ан­самбъла в концерти в страната и чужбина. Има съп­руга Милка, дъщеря Велина и син Станимир.


Динчо Димов БИЖЕВ, 03.01.1969 г., Стара Загора; учител; висше образование


dinio rusev_resizedДиньо Динев Русев

Роден на 15 май 1926 г. в с. Каменна река, Тополовг­радско, в семейството на Диньо Русев и Мария Жечева. Има сестра Пена и брат Стоян. Завършва основно об­разование в селото. Работи надземна работа в мина – село Крумово. Акомпанятор-гъдулка и цигулка е в оркестър „Зорница” (1970 – 1978). Участва с ансамбъла в концерти и в турнета в града и страната. Награден е с грамоти от читалищата – „Христо Ботев” в Старозагорските мине­рални бани и „Пробуда” в село Сулица, Старозагорско. Има съпруга Гена и дъщеря Марийка и син Васил.


diana spasova_resizedДияна Георгиева Спасова

Родена на 5 ноември 1966 г. в Дряново. Завършва ос­новно образование в града, ТВМ в Ловеч и ВИЗВМ, специалност ветеринарна медицина, в Стара Загора. Работи в участъкови ветеринарни служби, в ДВСК в Хисар и като главен инспектор – контрол на храни, в ОДВХ – Пловдив. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1986 – 1990). Участва с ансамбъла в концерти и тур­нета в страната. Има съпруг Рангел и син Емил.

*Съпругът ѝ Рангел е танцьор в ансамбъл „Зорница”.


diana shopova_resizedДияна Петева Шопова

Родена на 15 юли 1979 г. в Стара Загора, в семейството на Петьо и Деша Шопови. Завършва СОУ „Самара” в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1990). Учас­тва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната. Семейна е с две деца.

*Майка ѝ Деша е била артист-балетист в ДФА „За­горе” в Стара Загора.


Добри Алексиев КОСТИН 09. 02.1934 г., Стара Загора; треньор по спортна гимнастика и акробатика; висше образование – НСА постижения: м.с., заслужил треньор; Републикански шампион 1956 г. спортна акробатика, ск. пътека; първо място на неоф. Европейско първенство 1957 г; допринесъл за реализирането на състезателни медалисти от Световни и Европейски купи

Хоби: рисуването и музиката.

Девиз: Работи добре, докато можеш.


Димитрина Йорданова ПАШОВА; 15.11.1955 г., с. Синапово, Ямболско; дипломиран експерт-счетоводител; висше образование;


Добринка Иванова ПАВЛОВА; 06. 09. 1963 г.; почвовед, специалист агрохимия; висше образование Московски държавен университет; научна област: професионална квалификация „Растителна защита и торене“

Хоби: отглеждане на стайни цветя

Девиз: Говори това, което мислиш, а не това което искат да чуят другите от теб.


dobromir ivanov_resized Добромир Генов Иванов

Роден на 12 юли 1981 г. в Стара Загора, в семейството на Гено и София Генови. Има брат Иван. Завършва II-ро ОУ „П.Р.Славейков” и ТМТ „Н.Й.Вапцаров”, спе­циалност хладилна и топлинна техника, в града и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски”, специалност електроенергетика и електрообзавеж­дане – бакалавър, в София. Работи в „Грисом Хол­динг” ООД и като проектант на пожароизвестителни и гасителни сис­теми. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1996). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до Чехословакия и Холандия. Награден е с юбилейна грамота.


Добромир Нейков НЕЙКОВ; 24.07.1955 г., Чирпан; архитект; висше образование; номинация за архитект на годината 1995 г.

Девиз: Нямам задна скорост.


Донка Желязкова СТОЯНОВА; 09.01.1955 г., Стара Загора; учител; висше образование;

Девиз: Направи добро и забрави.


 

Донка Маринова ЧЕРКОВСКА;18.09.1946 г.; педагог; висше образование


dora hristova_resizedДора Ангелова Бакърджиева-Христова

Родена на 1 април 1974 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Ангел и Стоянка Бакърджиеви. Има брат Те­ньо. Завършва СОУ „Ив.Вазов”, Търговска гимназия и Тракийски университет в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1983 – 1989). Участва с ансамбъла в кон­церти, турнета, фестивали и лагер-школи в Стара Загора и страната. Има съпруг Тенко и синове – Динко и Ангел.

*Баща ѝ Ангел е бил танцьор в ансамбъла към Военно поделение в Кърджали, а синът им Ангел – в училищен танцов състав в Стара За­гора.

Дора е солистка в танц „Лазарки”.