Евелина Славкова: Главният прокурор е решен да води битка с политическата класа

Евелина Славкова: Главният прокурор е решен да води битка с политическата класа

“Ако е имало някакво разколебаване от страна на ГЕРБ да подкрепят или не втория мандат след скандалните записи, които излязоха през изминалата седмица, то сега след искания имунитет на Борисов и желанието за война от страна на прокуратурата, шансът за правителство с втория мандат расте”. Това заяви в интервю за БГНЕС социологът и съосновател на „Тренд“ Евелина Славкова.

Социологът смята, че до преди искането на имунитета шансовете за кабинет са били 50/50, но сега те са по -големи. “Не само заради имунитета, но и заради факта, че ПП-ДБ са готови да сменят ключови политически лица в техните предложения за кабинет с експертни фигури, също смятам, че е опит на ПП всячески да реализират втория мандат”, подчерта още Евелина Славкова. Тя обясни, че искането на имунитета на Борисов, свързано с казуса “Барселонагейт” не е особена изненада след много ясния конфликт, който се разрази между главния прокурор и ГЕРБ чрез искането за оставката на Гешев от Мария Габриел при първия мандат. “Следователно повече от видно е, че главният прокурор е решен да води битка с политическата класа”, каза още Евелина Славкова.

На въпроса каква е ролята на президента в тази ситуация на напрежение, социологът обясни, че все пак решаваща роля дали ще има правителство изиграват парламентарно представените партии. “Кабинетът зависи от това доколко решени са ГЕРБ -СДС и ПП-ДБ да има такова, пък и изпълнителната власт се гласува от парламента”, припомни Славкова и поясни, че може би поради дългото управление на служебните кабинети всички ние сме забравили стила на говорене на президента, който винаги е бил критичен към която и да е било власт. “Не съм изключително изненадана от думите, които се чуха от страна на президента при връчването на втория мандат, пък и той самият чувства обида и заплаха от ПП в контекста на думите от записа, които се чуха”, отбеляза тя.

Относно ползите на първите две коалиции от бъдещо правителство Евелина Славкова коментира, че трудно биха се определили ползите за тях, но за държавата те са ясни. “Най – малкото ще има редовна законодателна власт, а след 10 юни държавата става неплатежоспособна, което е огромен проблем”, поясни социологът. “Видно е, че трябва да има редовен кабинет, в тази конфигурация това ще бъде сложен кабинет, смятам, че и двете политически формации ще загубят, в най-голяма степен ПП-ДБ в контекста на това, че бяха създадени на база анти-ГЕРБ реторика, но най -добре резултатът от действията им ще се види във времето”, допълни още социологът Евелина Славкова.

https://www.dnes.bg/

(Visited 38 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)