НАЙ-НОВИ:

Еврокомисар: Искаме по-ефикасна борба с корупцията и ефикасни мерки

Искаме да видим съдебната система на България по-ефикасна в борбата с корупцията и организираната престъпност и осезаеми резултати от реформи.

[ad id=“225664″]

Това каза еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова преди да вземе участие в неформалния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в София, предаде БТА.

Идеята за обвързаност между европейските фондове и върховенството на закона ще продължи да се обсъжда и по време на австрийското председателство, коментира Йоурова.

Тя допълни, че се надява да получи подкрепа за тази идея от държавите-членки. Еврокомисарят акцентира, че днес ще представи и позицията си за върховенството на закона в онлайн сферата, за езика на омразата и незаконнното съдържание онлайн.

[ad id=“263680″]

Йоурова каза още, че ЕК следи отблизо ситуацията в Румъния, където гражданите протестират срещу новата реформа в съдебната система и корупцията. Тя отбеляза, че ЕК иска да види реформи, които да доведат до по-голяма независимост на съдебната система, ефективност и до повишаване на доверието на хората в нея. По думите й, случващото се в Румъния може да е притеснителен сигнал, че нещата не вървят в правилната посока и отбеляза желанието на ЕК за диалог.

Обвързването на европейските фондове с върховенството на закона не трябва да се счита за санкция, заяви пък правосъдният министър Цецка Цачева преди да посрещне колегите си от ЕС за участие във форума. Тя допълни, че очаква с интерес какво ще бъде развитието на тази идея на ЕК.

Цачева каза още, че днес на Съвета ще се обсъди изграждането на Службата на Европейския прокурор. Като ще се споделят мнения за начина, по който тя ще си взаимодейства с останалите служби на ЕС – Евроюс, Интерпол, ОЛАФ.

Министрите на правосъдието на държавите-членки на ЕС ще коментират и регламента Брюксел II-а, който цели да осигури бързина и ефективност при връщането на дете, отвлечено от родител. Ще се обсъдят и възможностите да се използват постиженията на роботиката и изкуствения интелект за подобряване достъпа до правосъдие, неговата ефективността и бързина.
dir.bg Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови