Европарламентът: Ние инициирахме дебата за правовата държава в България, а не Гешев

Европейският парламент недвусмислено заяви, че негова подкомисия е инициирала закритата среща за България миналия петък. Това стана чрез официално изявление, публикувано на сайта на институцията от Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. След заседанието миналата седмица българската прокуратура разпространи прессъобщение, в което твърдеше, че инициатор на дебата е бил обвинител №1 Иван Гешев.

„Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG (Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, бел. ред.) и беше фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите“, се казва в съобщението.

Що се отнася до разпространената след заседанието информация, евродепутатите написаха следното: „…отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от DRFMG“.

В четвъртък заместник-председател на Европейския парламент обвини българското правителство в разпространяване на фалшиви новини именно по повод въпросното заседание, проведено при закрити врата.

Германката Катарина Барли – член на Комисията по правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и участник в обсъждането за България, заяви по време на онлайн дебат: „Тревожна беше реакцията на правителството (на България, бел.ред.), което публикува напълно невярна информация за съдържанието (на обсъждането, бел.ред.). Същинска фалшива новина.“

След изказването на Барли бТВ отправи официално запитване за коментар до Министерския съвет, Министерството на външните работи, Министерството на правосъдието и Прокуратурата.

От правосъдното и от външното ведомство изпратиха писмени отговори, че не са оповестявали никаква информация във връзка с дебатите в Комисията по граждански свободи (LIBE), защото по настояване на Европейския парламент дискусията е била закрита.

Цветана Балабанова, бТВ

 

(Visited 7 times, 1 visits today)